Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató Elfogadom
Menü

Nagyon fontos a bemelegítés és a nyújtás a sport előtt

Veress Máté - HillVital
2022. 11. 17. 10:59:00

A bemelegítés mindenképpen fontos és elengedhetetlen. Arra szolgál, hogy a szervezetet felkészítse az edzésre és összehangolja az agyat a testtel. Hogy teljesítményedet optimalizálni tudd és ne sérülj meg, nagyon fontos a bemelegítés.

 

Ez számít az edzés egyik legfontosabb szakaszának. 4 szakasza van az edzésnek mégpedig a bemelegítés, a gyakorlatok végzése, a levezetés és a nyújtás. A bemelegítés mellett nagyon fontos a nyújtás is. Az izomzat a sportolás után megrövidül, a nyújtás pedig segít visszaállítani a terhelés előtti állapotra.A bemelegítés növeli az izmok vérellátását és serkenti a vérkeringést is. Felkészíti az idegrendszert az edzésre és csökkenti a sérülések bekövetkezését is. A bemelegítés során több szervrendszer működését kell munkahelyzetbe hozni. Ilyenkor az ízületekben lévő nedvtermelés is felfokozódik, ezáltal pedig az ízfelszínek között csökkenni kezd a súrlódás. A bemelegítés alatt a szívműködés sokkal erőteljesebb lesz. A pulzusszám megemelkedik és ez fokozza a vér oxigénszállító kapacitását.

 

Az a hatásos bemelegítés jele, hogy megindul az izzadás. A szalagok sokkal rugalmasabbak és ellenállóbbak lesznek. A terhelésre fel kell készíteni a szív- és érrendszert mégpedig úgy, hogy fokozatosan növelni kell az intenzitást. Így elérsz egy bizonyos pulzusszámot amire a testnek szüksége van.
 

Össze lehet keverni a levezetést a nyújtással. A levezetés lényege az, hogy az edzés után olyan tevékenységet kell végezni ami könnyed. Az edzés alatt a terhelt izmokban növekszik a vérnyomás, amit csökkenteni kell azért, hogy elkerüld a hányingert vagy a szédülést. Ezután következik a nyújtás. A nyújtás csak néhány másodpercig tartó feszítés. Azt még meg kell említeni, hogy a sérült izmot nem szabad nyújtani.

Nagyon fontos a bemelegítés és a nyújtás a sport előtt

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés