Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Néhány fontos kerti teendő szeptemberben

2023. 07. 26. 09:38:00 hillvital.hu

Most összefoglalunk neked néhány fontos kerti teendőt a szeptemberi hónapban.

A kertészet szeptemberben fontos feladatokat és lehetőségeket kínál a kerttulajdonosoknak.

 

A pontos teendők a földrajzi régiótól, az éghajlattól és a kert típusától függhetnek, de általánosságban a következők szerepelhetnek a szeptemberi kerti teendők között, nézzük, hogy miről szól a kertészet szeptemberben!

 

Betakarítás: Szeptember az őszi termés betakarításának időszaka. Zöldségek és gyümölcsök érnek be, mint például a paradicsom, paprika, uborka, dinnye, alma, körte stb. Ideje leszedni és élvezni a friss terméseket.

 

Levélkomposztálás: Az őszi lombhullat ideje elkezdődik, így érdemes elkezdeni a levélkomposztálást. Gyűjtsük össze a lehullott leveleket és egy külön komposztálóba helyezve hasznos humuszt készíthetünk belőlük.

 

Gyomirtás: A gyomnövekedés szeptemberben is folytatódhat, ezért fontos rendszeresen ellenőrizni a kertet és eltávolítani a felesleges gyomokat, hogy azok ne vegyék el a növények tápanyagát és vizét.

 

Átültetés és ültetés: Szeptember jó időszak az őszi és téli növények ültetésére. Érdemes olyan növényeket választani, amelyek jobban tűrik az alacsonyabb hőmérsékleteket és az őszi esőket.

 

Már most érdemes kiválasztani az ősszel ültetendő gyümölcsfák vagy díszfák helyét.

Az öntözést nem szabad abbahagyni még ilyenkor, ha van öntözésre gyűjtött víz még, akkor ajánlott használni.


A kedvelt virágoknak a hagymáit mint a tulipán, a jácint, a nárcisz vagy a gyöngyike érdemes már most elültetni, hogy még az ősszel kifejlődjenek a gyökerei.

A megtisztított és egészséges hagymákat olyan mélyen kell a felásott talajba tenni, hogy felette legalább kétszer olyan vastag földréteg legyen mint a hagymának a magassága. Ha így csinálod, akkor az ilyen mélyre ültetett hagymákból fog kifejlődni az erős virág.

 

Fűmagvetés: Ha gyepfelületet szeretnénk megújítani vagy javítani, szeptember az ideális időszak a fűmagvetésre. Az enyhe időjárás és a csapadék segíti a fűmagok csírázását és növekedését.

 

Öntözés: Ügyeljünk arra, hogy azok a növények, amelyek még mindig igénylik az öntözést, elegendő vizet kapjanak. Az őszi esők előfordulhatnak, de időnként még szükség lehet kiegészítő öntözésre is.

 

Tápanyag utánpótlás: Az őszi növényeknek is szükségük van tápanyagokra a jó növekedéshez. Adhatunk nekik komposztot vagy speciális őszi/műtrágyát.

 

Háziállatok és kártevők elleni védekezés: Az őszi hónapokban is fennáll a kertben lévő növényekre veszélyes kártevők és kórokozók jelenléte. Szükség lehet megfelelő védelemre, például hálók használatára vagy környezetbarát növényvédő szerek alkalmazására.

 

Permetezés és metszés: Szeptemberben is érdemes gondoskodni a megfelelő növényápolásról, amely magában foglalhatja a szükséges permetezést és a metszést, hogy a növények egészségesek maradjanak és jól átteleljenek.


Néhány fontos kerti teendő szeptemberben