Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A fültisztításról

2021. 05. 21. 11:40:00 Sági Zsolt - HillVital

Mit kell tudni a fültisztításról?
 

A fülviasz vagy hétköznapi nyelven fülzsír a hallójáratban elhelyezkedő mirigyek terméke.

 

Ez a sárgás színű kenőcsösszerű anyag egyrészt a mirigyek termelte váladékból áll, de tartalmaz elhalt hámsejteket, a fülbe bekerülő port és szennyeződéseket is.

 

A fülzsír folyamatosan halad a külsőfülön keresztül kifelé a külvilágba.
Megvan a maga szerepe: savas kémhatást biztosít a külsőfülben, gátolja a baktériumok elszaporodását, a kórokozók megtapadását és bejutását a belsőfülbe, védi a fület a külső mechanikai és kémiai irritációktól.

 

A fül rendelkezik egy öntisztító mechanizmussal, ezért emiatt a fülzsírt nem kell eltávolítani, sőt! Ha eltávolítjuk a fülzsírt, még gyulladáshoz is vezethet. Ne használjunk fültisztító pálcát, mert nem steril.
Kórokozókat juttathatunk a hallójáratba, s ez akár idült gyulladáshoz is vezethet. A vattapálca a fülzsírdugó kialakulását is okozhatja.
 

A fülpiszkálók használata
Manapság a fültisztító pálcák, vagy fülpiszkálók igen elterjedtek. Sokan akár naponta is használják. Azonban az igazság ezekkel kapcsolatban az, hogy nem csak gátolják a hámsejtvándorlást, melynek következtében akár fülzsírdugó kialakuláshoz is vezethet, de a védelmet nyújtó fülzsírt is eltávolíthatja. Az eltávolított fülzsír hatására pedig sokkal nagyibb veszélynek lehetünk kitéve. A baktériumok könnyebben lerakódhatnak és elszaporodhatnka. Ráadásul a fülpiszkálük okozhatnak mikrosérüléseket is, melynek köszönhetően ezek a baktériumok képesek mélyebbre hatolni.
 

Ne tisztogassuk semmilyen eszközzel a fület, mert akár a középfülben is okozhatunk súlyos károsodást.
A hallójárat nem koszos, nem kell tisztítani A külső fület viszont igen. Mosakodáskor, zuhanyzáskor a fülkagylót és a mögötte lévő területet kell megmosni, majd törölközővel szárazra törölni. Úszásnál használjunk füldugót. A hallójáratba került rendszeres klóros víz is okozhat hallójárat-gyulladást. Egyre vigyázzunk! Otthon ne végezzünk fülmosást, bízzuk szakemberre!

 

A fültisztításról.