Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Hungarian
English
German
Kategóriák

Gyógynövény határozó - Áfonya

2020. 11. 09. 13:40:00 Sági Zsolt - HillVital

Az áfonya egy rendkívüli hatásokkal rendelkező gyümölcs, melyek mellett nem mehetünk el szó nélkül.
 

Az Áfonya, fekete népies neve:

Kukojsza.
 

Az Áfonya, fekete leírása

A fekete áfonya a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó, a nyirkos, savanyú talajú erdőket kedvelő 20-40 cm magas cserje. Észak-Európából származik, ahol vadon, erdők szélén, lankásokon, középhegységekben él.

Lombhullató törpe cserje, zöld, szegletes ágakkal. Levelei csúcsos tojásdadok, finoman fűrészesek, mindkét oldalukon zöldek. Magános, gömb alakú levélhónalji virágai zöldes színűek, 4-5 rövid csücsökkel. Termései kékesfeketék, levelük bíborvörös.

 

Az áfonya nagyszerű élettani hatásai.

 

Hogyan gyűjtsük az Áfonya, fekete gyógynövényt?
 

A növény gyenge, leveles hajtásait, és érett termését gyűjtik. Bogyótermései mélykék színűek, hamvasak, ízük kellemes. A cserje május-júniusban virágzik, termése augusztusban érik.
 

Az Áfonya, fekete hatóanyagai:
 

A levél (Myrtilli folium) cseranyagokat, flavonoidokat, iridoidokat, króm és mangán vegyületeket tartalmaz. A termés (Myrtilli fructus) katechin típusú cseranyagot, gyümölcssavakat, invert cukrot, antociánglikozidát, tartalmaz. 

Az áfonya a benne található antioxidánsok miatt nagyon pozitív hatással a szemek egészségére. Ha rendszeresen fogyasztod, akkor sokkal élesebb lesz tőle a látásod és a szemed is sokáig egészséges marad. Megerősíti a szemben lévő hajszálereket és fokozza a szem vérellátását. Ennek a hatására megnövekszik a szem tápanyagellátása. Képes még a szem fényhez való alkalmazkodását is javítani. Az áfonya fogyasztása szinte minden szembetegség esetén ajánlott. Kifejezetten ajánlott farkasvakság, valamint ideghártya bajok, szürkehályog, zöldhályog és makula degeneráció esetén is.

Az áfonya hozzájárul az egészséges szívműködéshez is. A benne lévő flavonoidok hatására erősíti a hajszálereket. Megakadályozza, hogy a kalcium lerakódjon a vérerekben, ezzel pedig legyőzhető az érelmeszesedés. Az áfonya erős vérhígító hatással rendelkezik, megakadályozza a vérlemezkéknek az összetapadását. Megelőzhető vele a vérrögök kialakulása. A népi gyógyászatban használják a vércukorszint csökkentésére.

< Vissza a gyógynövény határozóhoz