Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Gyógynövény határozó - Akác

HillVital

Az akác nem csak egy egyszerű fa, ugyanis több jótékony hatással is rendelkezik, melyekről említést teszünk.

 

Az Akác népies neve:

Akác, csipkefa, ragacsfa, istenpapucsa, koronafa, magyarfa, pampuska.
 

 

A fehér akác leírása:

A fehér akác (Robinia pseudoacacia), más néven hamvas akác vagy fehérfa, az egyik leggyakrabban előforduló faj a Fabaceae családban. Az észak-amerikai őshonos, de sok más térségben is elterjedt, beleértve Európát és Ázsiát is, ahol gyakran dísznövényként vagy erdősítési célokra ültetik. A fehér akác egy közepes méretű lombhullató fa, általában 15-25 méter magasra nő, de kedvező körülmények között akár 30 méteresre is megnőhet. A törzse általában egyenes és a korábbi években a törzset vastagon, ráncosan, sötét szürkésbarna kéreg borítja. 

 

A levelek páratlanul szárnyasan összetettek, és 7-19 kisebb levélből állnak, amelyek apró foltszerű miriggyel rendelkeznek. A levelek oválisak vagy ellipszis alakúak, kicsit hamvasak, és a tavasz kezdetén zöld színűek, majd nyáron sötétebbek lesznek.

 

A virágai illatosak, fehérek és tömött, henger alakú fürtökben helyezkednek el. Virágzásuk általában májusban vagy júniusban kezdődik, és intenzív illatuk van. A virágokból hosszú hüvelytermés alakul ki, ami a magok érlelésével fejlődik ki. Ezek a hüvelyek barnásak és kicsik, és gyakran 1-2 cm hosszúak. Belsejükben lapos, barnás magvak találhatók. 

 

fehér akác felhasználása:

A fajt gyógyászatilag például túlzott gyomorsav termelődés, és az ezzel összefüggő panaszok ellen, továbbá homeopátiás hasmenés, migrén, és arcidegzsába kezelésére használják. Illatos virágai olykor fűszerül is szolgálnak. Irodalmi adatok a magok fogyasztása vagy a kéreg megrágása után fellépő, a lektinek által kiváltott súlyos mérgezésekről számolnak be.
 

Tea: 2 dl forró vízzel leforrázunk 2 teáskanálnyi szárított akácvirágot, majd 5 perc elteltével leszűrjük. Íze kellemes.
 

Az akácvirág jó köhögéscsillapító hatású, de használják még túlzott gyomorsav-termelődés esetén.

 

 

A fehér akác hatóanyagai:

A hatóanyagok, a különböző lektinek főként a kéregben és a magokban fordulnak elő. A virág illóolajat (linaloolt) tartalmaz.

 

A fehér akácvirág gyűjtése:

A fehér akácvirág gyűjtése általában a tavaszi hónapokban, április és június között javasolt. A legjobb időpont a virágok gyűjtésére általában reggel. 

Az akác nagyszerű gyógyhatásai.

A fehér akác negatív hatásai:

 

Allergia: Az akácfa virágai pollenjükkel allergiát okozhatnak az arra érzékeny egyének számára. Az allergiás reakciók változatosak lehetnek, például orrfolyást, tüsszentést, könnyezést, viszketést vagy akár asztmás tüneteket okozhatnak.

 

Bőrirritáció: Az akácfa levelei vagy kérgének érintése néhány ember számára bőrirritációt vagy allergiás reakciót válthat ki. Ezt főleg a fa trichinózissal (apró, szúrószőrű) borított kérgének vagy leveleinek érintése okozhatja.

 

< Vissza a  gyógynövény határozóhoz