Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Gyógynövény határozó - Borsikafű

HillVital

A Borsikafű népies neve:

Borsfű, hurkafű, pereszlény.
 

 

A Borsikafű leírása:

A Satureja hortensis, vagy közismert nevén a borsikafű, egy évelő fűszer- és gyógynövény, amely a mentafélék (Lamiaceae) családjába tartozik. Közép- és Dél-Európában őshonos, de ma már számos más térségben is termesztik. Ízletes levelei miatt kedvelt konyhai fűszernek számít, és gyógyászati ​​célra is használják.

 

Jellemzően 20-50 centiméter magasra nő, és apró, tömött virágfejei kifejezetten vonzóak. Levelei ovális alakúak, sötétzöldek és kissé szőrösek lehetnek. Az apró, cső alakú virágok fehérek vagy rózsaszínűek lehetnek, és nyáron jelennek meg. A növény egészének erős, fűszeres illata van.

 

A borsikafű napos, meleg helyeken fejlődik legjobban, és jól tűri a szárazságot. Általában jól alkalmazkodik a kerti körülményekhez, és könnyen termeszthető. Földje legyen jól lecsapolt és tápanyagban gazdag. Számos kerti konyhai kertben, kis kertekben, vagy akár cserepes növényként is termeszthető.

 

A Satureja hortensis leveleit frissen vagy szárítva egyaránt felhasználják fűszerként. Íze hasonló a kakukkfűhöz, de kissé enyhébb és édesebb. Gyakran használják húsételek, levesek, saláták és szószok ízesítésére. Emellett gyógynövényként is alkalmazzák, például emésztési problémák és légzőszervi megbetegedések kezelésére.

 

A Borsikafű felhasználása:

A borsfű elsősorban fűszernövény, különösen babételek készítéséhez. Emésztés- és étvágyserkentő hatású. Cimol- és karvakrol-tartalmú illóolajának köszönhetően bizonyos antiszeptikus tulajdonságokkal is rendelkezik. Gyógyászatilag napjainkban inkább csupán a népi gyógyászatban használják, például felfúvódásokkal és görcsökkel kísért emésztési zavarok, hasmenés kezelésére, valamint torokgyulladás esetén toroköblögető szerként.

 

Étvágytalanság esetén is érdemes még kipróbálni a borsikafüvet. Gyomorhurut és gyomorrontás esetén is nagy segítséget nyújthat. Aki alacsony vérnyomással küzd annak is ajánlott ez a csodás gyógynövény. Ha esetleg elfog a szédülés, akkor a borsikafű tea sokat segíthet ebben az esetben. Ha tavaszi fáradtság kínoz, akkor ebben is szintén segítséget nyújthat a borsikafű. Az immunrendszert is képes erősíteni és energiával is feltölt.
 

Tea: Két teáskanálnyi szárított borsikafüvet forrázzunk le 1 csészényi forró vízzel, majd 5 perc után szűrjük le. Felfúvódás, bélhurut, köhögés, valamint alacsony vérnyomás esetén ajánlott. Fűszerként: Morzsolt levelét hasznosítják fűszerként, főleg főzelékek, babételek, káposztafélék, saláták, húsételek ízesítésére.

A borsikafű hatásai.

 

A Borsikafű hatóanyagai:

Illóolaj, benne karvakrol és cimol. Főkomponensek, valamint tujon, mircén, timol, monoterpének; limaceae-cserzőanyagok, mint a rozmaringsav.

 

Hogyan gyűjtsük a Borsikafű gyógynövényt?

A növény virágos, leveles hajtását gyűjtik gyógyászati célokra. Egész nyáron virágzik. Kiskertben könnyen termeszthető.

< Vissza a gyógynövény határozóhoz