Gyógynövény határozó - Borsikafű
A Borsikafű népies neve:
Borsfű, hurkafű, pereszlény.
Hogyan gyűjtsük a Borsikafű gyógynövényt?
A növény virágos, leveles hajtását gyűjtik gyógyászati célokra. Egész nyáron virágzik. Kiskertben könnyen termeszthető.
A Borsikafű hatóanyagai:
Illóolaj, benne karvakrol és cimol. Főkomponensek, valamint tujon, mircén, timol, monoterpének; limaceae-cserzőanyagok, mint a rozmaringsav.

A Borsikafű felhasználása:
A borsfű elsősorban fűszernövény, különösen babételek készítéséhez. Emésztés- és étvágyserkentő hatású. Cimol- és karvakrol-tartalmú illóolajának köszönhetően bizonyos antiszeptikus tulajdonságokkal is rendelkezik. Gyógyászatilag napjainkban inkább csupán a népi gyógyászatban használják, például felfúvódásokkal és görcsökkel kísért emésztési zavarok, hasmenés kezelésére, valamint torokgyulladás esetén toroköblögető szerként.
Étvágytalanság esetén is érdemes még kipróbálni a borsikafüvet. Gyomorhurut és gyomorrontás esetén is nagy segítséget nyújthat. Aki alacsony vérnyomással küzd annak is ajánlott ez a csodás gyógynövény. Ha esetleg elfog a szédülés, akkor a borsikafű tea sokat segíthet ebben az esetben. Ha tavaszi fáradtság kínoz, akkor ebben is szintén segítséget nyújthat a borsikafű. Az immunrendszert is képes erősíteni és energiával is feltölt.
Tea: Két teáskanálnyi szárított borsikafüvet forrázzunk le 1 csészényi forró vízzel, majd 5 perc után szűrjük le. Felfúvódás, bélhurut, köhögés, valamint alacsony vérnyomás esetén ajánlott. Fűszerként: Morzsolt levelét hasznosítják fűszerként, főleg főzelékek, babételek, káposztafélék, saláták, húsételek ízesítésére.
< Vissza a gyógynövény határozóhoz
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
