Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató Elfogadom
Menü

Gyógynövény határozó - Borsikafű

Veress Máté - HillVital
2020. 11. 10. 12:18:00

A Borsikafű népies neve:
 

Borsfű, hurkafű, pereszlény.
 

Hogyan gyűjtsük a Borsikafű gyógynövényt?
 

A növény virágos, leveles hajtását gyűjtik gyógyászati célokra. Egész nyáron virágzik. Kiskertben könnyen termeszthető.
 

A Borsikafű hatóanyagai:
 

Illóolaj, benne karvakrol és cimol. Főkomponensek, valamint tujon, mircén, timol, monoterpének; limaceae-cserzőanyagok, mint a rozmaringsav.
 

A borsikafű hatásai.


A Borsikafű felhasználása:

A borsfű elsősorban fűszernövény, különösen babételek készítéséhez. Emésztés- és étvágyserkentő hatású. Cimol- és karvakrol-tartalmú illóolajának köszönhetően bizonyos antiszeptikus tulajdonságokkal is rendelkezik. Gyógyászatilag napjainkban inkább csupán a népi gyógyászatban használják, például felfúvódásokkal és görcsökkel kísért emésztési zavarok, hasmenés kezelésére, valamint torokgyulladás esetén toroköblögető szerként.

Étvágytalanság esetén is érdemes még kipróbálni a borsikafüvet. Gyomorhurut és gyomorrontás esetén is nagy segítséget nyújthat. Aki alacsony vérnyomással küzd annak is ajánlott ez a csodás gyógynövény. Ha esetleg elfog a szédülés, akkor a borsikafű tea sokat segíthet ebben az esetben. Ha tavaszi fáradtság kínoz, akkor ebben is szintén segítséget nyújthat a borsikafű. Az immunrendszert is képes erősíteni és energiával is feltölt.
 

Tea: Két teáskanálnyi szárított borsikafüvet forrázzunk le 1 csészényi forró vízzel, majd 5 perc után szűrjük le. Felfúvódás, bélhurut, köhögés, valamint alacsony vérnyomás esetén ajánlott. Fűszerként: Morzsolt levelét hasznosítják fűszerként, főleg főzelékek, babételek, káposztafélék, saláták, húsételek ízesítésére.

< Vissza a gyógynövény határozóhoz

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés