Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Gyógynövény határozó - Ginzeng

HillVital

Hogyan gyűjtsük a Ginzeng gyógynövényt?

A ginzeng gyökér csak 6-7 éves korára éri el azt a fejlettségi állapotot, hogy érdemes legyen szüretelni. A gyökérből vonják ki az értékes hatóanyag-tartalmat. Általában porrá őrlik. Létezik fehér- és vörös ginzenggyökér. A ginzengből készült termékek gyógynövényboltokban szerezhetők be.
 

 

A Ginzeng leírása:

A ginzeng (Panax ginseng) egy lassan növekvő, évelő növény, amelyet hagyományos kínai orvoslásban és más ázsiai gyógyászati rendszerekben évszázadok óta használnak. A ginzeng gyökerét, amely a növény legértékesebb része, gyakran felhasználják gyógynövényként és táplálékkiegészítőként. 

 

Adaptogén tulajdonságok: A ginzenget adaptogénként ismerik el, ami azt jelenti, hogy segít a szervezetnek alkalmazkodni a stresszhelyzetekhez és növeli a szervezet ellenálló képességét a különböző stresszhatásokkal szemben.

 

Energia és Vitalitás: Sokan használják energiát és vitalitást fokozó szerként. A ginzeng fogyasztása állítólag javíthatja a fizikai teljesítményt és az általános éberséget.

 

Immunrendszer támogatása: Néhány kutatás azt sugallja, hogy a ginzeng rendszeres fogyasztása segíthet erősíteni az immunrendszert, így csökkentve a betegségekkel szembeni fogékonyságot.

 

Kognitív funkciók támogatása: Vannak olyan tanulmányok, amelyek szerint a ginzeng javíthatja a kognitív funkciókat, beleértve a memóriát, a figyelmet és a mentális éberséget. Ezért néhányan használják tanuláshoz és koncentrációhoz.


 

A sokoldalú ginzeng egyre inkább elismert gyógynövény.

 

A hatásért felelős vegyületek, a ginzenozidok a stressz által okozott tüneteket szüntetik meg, és növelik a szellemi, fizikai teljesítőképességet. A ginzeng alkalmazható a munkateljesítmény fokozására, a koncentráló képesség növelésére, betegség utáni lábadozásokban, fáradtság, kimerültség esetén. Egyéb összetevők a panaxanok, melyek a vércukorszintet csökkentik, és a poliszacharidok, melyek immunerősítő hatásúak. Egyes tanulmányok szerint a ginzeng egyes frakciói antioxidáns hatással rendelkeznek, és jelentős szerepet játszhatnak az érelmeszesedés, a máj és a szembetegségek kialakulásának megelőzésében.
 

A szakértők egyértelműen elismerik a ginzeng általános szervezeterősítő hatását.

A ginzeng olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek serkentik a vírusok és baktériumok elpusztítása hivatott speciális immunsejtek termelődését. A gyökérből készült kozmetikumok kiváló bőrápoló hatásúak.

 

A ginzeng gyökeret a Távol-Keleten már évszázadok óta használják. Az ázsiai ginzeng az Araliaceae család tagja, mely magában foglalja még az amerikai ginzenget és a szibériai ginzenget is. A növény sajátossága, hogy csak árnyékban nő.

 

Érdemes tudni a ginzengről, hogy szedése közben érdemes kerülni a koffein fogyasztást, ugyanis emelkedhetnek miatta a gyomor-bélrendszeri eltérések kialakulásának kockázata. Asztmás betegek számára szintén nem ajánlott. Hosszú távú használata menstruációs zavarokat, emlőérzékenységet valamint akár álmatlanságot is okozhat.
 

A ginzeng hatásai

 

A Ginzeng hatóanyagai:

A növény értékes hatóanyagokat tartalmaz, melyek a következők: szaponinok, olajok, fitoszterol, szénhidrát, aminosav, vitaminok és peptidek.

 

A Ginzeng felhasználása:

A ginzengből kiváló hatású bőrápoló kozmetikai termékeket, kapszulákat állítanak elő.

 

Vissza a gyógynövény határozóhoz