Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Hungarian
English
German
Kategóriák

Gyógynövény határozó - Ginzeng

2020. 11. 11. 14:20:00 Sági Zsolt - HillVital

Hogyan gyűjtsük a Ginzeng gyógynövényt?

A ginzeng gyökér csak 6-7 éves korára éri el azt a fejlettségi állapotot, hogy érdemes legyen szüretelni. A gyökérből vonják ki az értékes hatóanyag-tartalmat. Általában porrá őrlik. Létezik fehér- és vörös ginzenggyökér. A ginzengből készült termékek gyógynövényboltokban szerezhetők be.
 

A Ginzeng hatóanyagai:

A növény értékes hatóanyagokat tartalmaz, melyek a következők: szaponinok, olajok, fitoszterol, szénhidrát, aminosav, vitaminok és peptidek.
 

A Ginzeng felhasználása:

A ginzengből kiváló hatású bőrápoló kozmetikai termékeket, kapszulákat állítanak elő.
 

A sokoldalú ginzeng egyre inkább elismert gyógynövény.
A hatásért felelős vegyületek, a ginzenozidok a stressz által okozott tüneteket szüntetik meg, és növelik a szellemi, fizikai teljesítőképességet. A ginzeng alkalmazható a munkateljesítmény fokozására, a koncentráló képesség növelésére, betegség utáni lábadozásokban, fáradtság, kimerültség esetén. Egyéb összetevők a panaxanok, melyek a vércukorszintet csökkentik, és a poliszacharidok, melyek immunerősítő hatásúak. Egyes tanulmányok szerint a ginzeng egyes frakciói antioxidáns hatással rendelkeznek, és jelentős szerepet játszhatnak az érelmeszesedés, a máj és a szembetegségek kialakulásának megelőzésében.
 

A szakértők egyértelműen elismerik a ginzeng általános szervezeterősítő hatását.

A ginzeng olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek serkentik a vírusok és baktériumok elpusztítása hivatott speciális immunsejtek termelődését. A gyökérből készült kozmetikumok kiváló bőrápoló hatásúak.

A ginzeng gyökeret a Távol-Keleten már évszázadok óta használják. Az ázsiai ginzeng az Araliaceae család tagja, mely magában foglalja még az amerikai ginzenget és a szibériai ginzenget is. A növény sajátossága, hogy csak árnyékban nő.

Érdemes tudni a ginzengről, hogy szedése közben érdemes kerülni a koffein fogyasztást, ugyanis emelkedhetnek miatta a gyomor-bélrendszeri eltérések kialakulásának kockázata. Asztmás betegek számára szintén nem ajánlott. Hosszú távú használata menstruációs zavarokat, emlőérzékenységet valamint akár álmatlanságot is okozhat.
 

A ginzeng hatásai

Vissza a gyógynövény határozóhoz