Barion Pixel
Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > KEZDŐLAP >

Gyógynövény határozó - Hajdina

Gyógynövény határozó - Hajdina

Sági Zsolt - HillVital
2020. 11. 13. 13:27:00

A hajdina egy rendkívül egészséges táplálék, amely ráadásul igen sokféleképp is felhasználható.

A Hajdina népies neve:

Tatárka, haricska, pohánka.

Hogyan gyűjtsük a Hajdina gyógynövényt?

A magját élelmiszerként fogyasztják. Kiskertben termelhető, de gyógynövényboltokban is beszerezhető dara formában.

A Hajdina hatóanyagai:

A növény friss, majdnem érett föld feletti részei rutin flavonglikozidot valamint fagopirint tartalmaznak.

A Hajdina felhasználása:

A rutin hatóanyagot ebből a növényből nyerik. Csökkenti a hajszálerek falának áteresztőképességét. Erősíti a hajszálereket és gátolja a vízfelhalmozódást a szövetekben. A drog fő felhasználási területe a vénás betegségek kezelése. Homeopátiás készítményeit fejfájás ellen, valamint a viszketéssel járó bőr- és májbetegségek orvoslásában alkalmazzák.

A növény magját fogyasztják nyersen, pörkölve, egészben és liszt formában.

Rutin hatóanyagának köszönhetően erősíti a kötőszöveteket és az érrendszert – az erek kötőszövetes állományát – azáltal, hogy részt vesz a sejtfal regenerálódási folyamataiban. A rutin fő felhasználási területe a vénás betegségek kezelése.

A hajdina képes arra, hogy csökkentse a a rossz koleszterin, azaz az LDL szintjét, míg képes növelni a jó, HDL koleszterint mennyiségét. Mindez annak köszönhető. hogy jelentős mennyiségben tartalmaz egy fitonutrienst, amely antixodáns anyag is. Ennek köszönhető többek között, hogy támogatja a szív-, és érrendszert, javítja a vérkeringést, valamint szabályozza a koleszterint és a vérnyomást is egyben. A többi gabonával és egyéb szénhidráttal összehasonlítva igen alacsony glikémiás indexszel rendelkezik. A benne lévő szénhidrátok lassan szívódnak fel, így hosszabb ideig képes biztosítani jóllakottság érzetet, valamint magas energiaszintet. Képes megelőzni a hirtelen bekövetkező vércukorszint kilengéseket is. Ezen felül a hajdina jelentős mennyiségű élelmi rostot is tartalmaz, aminek köszönhetően támogatja az emésztést, valamint az egészséges bélmozgást is.

A hajdina hatásai

Vissza a gyógynövény határozóhoz

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 
Tartalomhoz tartozó címkék: hajdina hajdina hatása

Keresés