Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Gyógynövény határozó - Hárs

HillVital

Bizony a hárs is egy rendkívül sokoldalúan felhasználható, melyet különböző jótékony hatásainak köszönhet.

 

A Hárs, kislevelű népies neve:

Szálfa, szádokfa, szódok.

 

A hárs, kislevelű leírása:

Tilia cordata, azaz közismert néven a "kislevelű hárs", az északi félteke mérsékelt égövi területein őshonos lombhullató fafaj. A Tilia nemzetség tagjaként számos fajjal rendelkezik, de a kislevelű hárs az egyik legelterjedtebb és legismertebb fajuk közé tartozik.

 

Megjelenés: A kislevelű hársfa általában közepes méretű, de néha akár nagyra is megnőhet. Magassága elérheti akár a 20-30 métert. Általában kerek koronával rendelkezik, amelyben a hosszú ágak széles körben elágaznak. A levelei aprók és szív alakúak, a nevüket adó "kislevelű" jelzőt ebből eredeztethetjük. Virágai illatosak és sárga-fehérek, csészelevelei laposak és fürtben állnak.

 

Levélzet: A kislevelű hárs levelei kis méretűek, szív alakúak vagy hosszúkásak, általában 3-8 centiméter hosszúak és szabályosan bordázottak. A levelek fonákja enyhén szürkés-zöld színű, míg a felső oldaluk sötétzöld. Ősszel a levelek gyönyörű sárgásbarna színre változnak.

 

Virágzat: A kislevelű hárs virágai nyár elején jelennek meg, általában júniusban. Az apró virágok sárga-fehér színűek, és illatosak. A virágok nagy fürtökben helyezkednek el, amelyek a fa lombkoronájában látványosan kiemelkednek.

 

Termés: A virágokat követően a kislevelű hárs termései kicsi, kemény, dióhoz hasonló magvak, amelyeket apró tokok tartalmaznak. Ezek a termések ősszel érnek meg, és általában nem jelentenek élelmiszerforrást az állatoknak.

 

Előfordulás: A Tilia cordata általában Európa és Ázsia mérsékelt égövi területein fordul elő. Gyakori erdőkben, parkokban és városi környezetben is, mivel jól tűri a városi körülményeket.

 

 

A Hárs, kislevelű felhasználása:

A hársfavirág közkedvelt megfázás és köhögés elleni szer. Amíg köhögéscsillapító hatása nyálkaanyag tartalmával magyarázható, lázzal kísért fertőzéseknél gyakran használt izzasztó teájának hatásáért felelős beltartalmi anyagait még nem tudták azonosítani. A hársfavirág a népi gyógyászatban vizelethajtó, görcsoldó és nyugatószerként is szolgál. A homeopátia a friss virágzásokat fokozott verejtékezéssel járó fertőzések, valamint a női nemiszervek gyulladások esetén alkalmazza. Erős abszorbens tulajdonságú hársfaszemet a bélrendszer megbetegedései esetén használják.

 

Tea: 2-3 dl forró vízzel forrázzunk le 2 teáskanálnyi szárított hársfavirágot, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Izzadás céljából jó melegen fogyasszuk.

 

Borogatás: 3 dl forró vízzel forrázzunk le 3 teáskanálnyi szárított hársfavirágot, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta kétszer borogassuk vele a beteg bőrfelületet, langyosan használjuk.

 

Házi toroköblögetőt is lehet készíteni a hársvirágból.
Csupán csak 20 gramm szárított hársfavirágra van szükséged amit 200 ml vízhez kell tenned valamint keverd össze egy fél kiskanál szódabikarbónával. A kapott toroköblögető nagyon jó mandulagyulladásra. Jó tanács, hogy meleg teából készítve sokkal hatásosabb lehet.

 

Fürdő is készíthető a hársfából.
Ez esetben 500 gramm szárított virágra van szükséged amit 3 liter forralt vízhez kell hozzáadni. Miután leszűrted, a kapott folyadékot csak öntsd hozzá a kádban lévő vízhez aminek legalább 37 foknak kell lennie. 15-20 percet legyél benne a kádban.

 

A hárs hatásai

 

A Hárs, kislevelű hatóanyagai:

Nyálkaanyagok, flavonoidok, mint a tilirozid, illóolaj, benne linalool, geraniol, cinerol; fenolkarbonsavak, cserzőanyagok.

 

Hogyan gyűjtsük a Hárs, kislevelű gyógynövényt?

A fa felhasználandó részét, a kellemes illatú virágzatot a murvalevéllel együtt június folyamán gyűjtik. A gyűjtés idejének megválasztása nagyon fontos, mert sem a még zárt bimbó, sem a túlnyílott virág nem alkalmas jó minőségű alapanyagnak. A szedéskor teljesen kinyílt virág száradáskor széthullik.

 

Vissza a gyógynövény határozóhoz