Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Gyógynövény határozó - Kasvirág

HillVital

A kasvirág jótékony hatásainak köszönhetően kifejezetten jól alkalmazható megfázásos panaszok esetén.

 

A Kasvirág népies neve:

Kúpvirág, bíbor kúpvirág.

 

A Kasvirág leírása:

Az Echinacea purpurea, közismert nevén a bíbor kasvirág vagy lila kasvirág, egy évelő növény, amely a napraforgófélék (Asteraceae) családjába tartozik. Természetes élőhelye Észak-Amerika, főként az Egyesült Államok középső és keleti részei, valamint Kanada. Azonban a bíbor kasvirág ma már világszerte elterjedt, mivel sok kertész és gyógynövény-termesztő termesztésbe vonja.

 

Jellemzően 60-120 cm magasra nő, de egyes fajtái akár 150 cm-es magasságot is elérhetnek. Szárának felső részén virágzata található, amelyek általában nagy, lila, rózsaszín vagy fehér színűek. Ezek a virágok fészekvirágzatban helyezkednek el, amelyek közepén kiemelkednek a nagyobb, bíbor vagy pirosas színű fészekvirágok, míg a széleken kisebb, fehér vagy sárga színű virágok találhatók.

A kasvirág

 

A Kasvirág felhasználása:

A növényt alkalmazzák echinacea-cseppek, homeopátiás golyócska, tabletta és oldat formájában, amelyek gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban szerezhetők be.

 

Erősíti az immunrendszert, vagyis a szervezet védekező képességét. Enyhe, középsúlyos megfázás, légúti és húgyúti fertőzés kiegészítő és megelőző kezelésére alkalmas. Torokfájás, illetve mandulagyulladás esetén gargarizálóként is gyakran alkalmazzák. Külsőleg nehezen gyógyuló sebek, gyulladásos bőrbetegségek esetén alkalmazzák. A homeopátiás gyakorlatban a növényi drogot immunstimuláns és gyulladásgátló hatása miatt különböző eredetű fertőzéses megbetegedések kezelésére használják. Az echinacea a nyelven bizsergő érzést okozhat, ami természetes jelenség, nem veszélyes.

 

Bizonyos esetekben nem ajánlott a fogyasztása.

Abban az esetben ha valaki allergiás a napraforgóra, akkor nem javasolt a kasvirág használata, ugyanis nagy az esély arra, hogy erre a gyógynövényre is allergiás.

Autoimmun betegségben szenvedőknek sem ajánlott a használata. Továbbá abban az esetben sem ajánlott a fogyasztása, ha valaki teherbe szeretne esni, ugyanis a kasvirág csökkenti a teherbe esés valószínűségét.

Ezen kívül, ha különböző gyógyszereket szedünk, akkor előtte mindenképp szükséges, hogy orvossal egyeztessünk, ugyanis akár kölcsönhatásba is léphetnek egymással így akár életveszélyes is lehet.

 

Kasvirág hatóanyagai:

A növény poliszacharidokat (arabinogalaktánokat), kávésav-származékokat (cikóriasavat), illóolajat, alkamidokat és poliineket tartalmaz.

 

Hogyan gyűjtsük a Kasvirág gyógynövényt?

Gyógyászati célokra a növény föld feletti részeit és gyökerét gyűjtik, de a legtöbb hatóanyagot a nyers gyökér tartalmazza. Gyűjtése a tavaszi és nyári hónapokra esik.

 

Vissza a gyógynövény határozóhoz