Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Gyógynövény határozó - Kukorica

HillVital

A kukorica egy már jól ismert takarmánynövényünk, amely ennek ellenére jótékony hatásokkal is rendelkezik, melyeket már csak kevesen ismernek!

 

A Kukorica népies neve:

Tengeri.

 

A Kukorica leírása:

Általános jellemzők és eredet:

  • A Zea mays, közismert nevén kukorica, a fűfélék családjába, a Poaceae családba tartozik.

  • Számos különféle kultúrában, beleértve az ősi amerikai indiánokat is, a kukorica őshonosnak tekinthető. Az amerikai kontinensen háziasították először, majd az európaiak felfedezése után elterjedt az egész világon.

 

Botanikai tulajdonságok:

  • A kukorica egynyári növény, amely évente újraültethető.

  • A növény magassága változó, általában 1,5 és 3 méter között mozog, de lehetnek alacsonyabb változatok is.

  • A levelek hosszúak, keskenyek, és általában hosszú száron helyezkednek el.

  • A virágzat a növény tetején helyezkedik el, melyben a porzók és a bibeszálak találhatók.

 

A Kukorica felhasználása:

A kukoricabajusznak – elsősorban a káliumtartalma miatt – enyhe vizelethajtó hatása van. A népi gyógyászatban húgyhólyaggyulladás, reumás panaszok és túlsúly esetén használják. Állítólagos vércukorszint-csökkentő hatása nem igazolt. A kukoricaolaj értékes étkezési olaj. Homeopátiás készítményeit húgyúti panaszok, vesekő, vízgyülem és száraz bőrkiütések ellen adják.

 

A kukorica amellett, hogy igen ízletes, még magas ásványi anyag, valamint vitamin tartalommal is rendelkezik. Jelentős a tápértéke és sok energiát is tartalmaz. Ezek mellett magas rosttartalmának köszönhetően hozzájárul az egészséges bélműködéshez. Pattogatott formában savlekötő hatással rendelkezik, ezért ennek köszönhetően képes csökkenteni a refluxszal járó kellemetlen tüneteket.

 

Tea: A kukoricabajuszból főzött tea fogyasztása segít megelőzni a vesekő és vesehomok kialakulását.

 

A népi gyógyászatban húgyúti problémák esetén, vesekő és vesehomok megelőzésére alkalmazzák, de gyakori része a fogyasztótea keverékeknek is. Enyhe vizelethajtó hatású. Ezen kívül teáját alkalmazták még köszvényre, illetve cukorbajokra is.

A kukorica hatása

 

A Kukorica hatóanyagai:

A zsíros olajban linolsav és olajsav gliceridjei, E-vitamin, fitoszterol. A kukoricabajuszban illóolaj karvakrollal,cserzőanyag, flavonoidok, szaponinok, fitoszterolok, káliumsók, nagy mennyiségben, alkaloidok.

 

Hogyan gyűjtsük a Kukorica gyógynövényt?

A torzsavirágzatának bibeszárai hasznos hatóanyagokat tartalmaznak, ez nevezik kukoricabajusznak. A termés, az érett torzsák betakarításakor, ősszel gyűjtik, majd megszárítják. Figyelni kell arra, hogy a torzsát borító levélből kiálló rész gyakran penészes, ezt haladéktalanul el kell távolítani.

 

Vissza a gyógynövény határozóhoz