A mákot gyakran sütéshez használják alapanyagként, azonban felhasználása ettől sokkal szélesebb körű.
A Mák népies neve:
Közönséges mák.
A Mák leírása:
Papaver somniferum, más néven a mák, a mákfélék (Papaveraceae) családjába tartozó évelő virág. Ez a növény számos különböző méretű és színű változatban fordul elő, a hagyományos kertészeti máktól a díszkertekben elterjedt fajtáig. A növény jellegzetességei és tulajdonságai közé tartoznak:
Méret és megjelenés: A mák változó méretű lehet, a kisebb, mintegy 30 centiméteres növényektől a nagy, akár 1,5 méter magas példányokig terjedő skálán. A virágok általában nagyok és látványosak, széles körben elterjedt sziromlevelekkel rendelkeznek.
Virágzat: A mák virágai általában nagyok és feltűnőek, és a fehértől a rózsaszínig, liláig és vörösig terjedő színskálán változhatnak. A szirmok száma is változatos, de általában 4-6 között van.
Levelek: A levelei zöldek és könnyen felismerhetőek, mélyen hasítottak, vagy lobosak lehetnek.
Termés és magvak: A virágokból a hosszú szárú termések, ún. kapszulák fejlődnek, amelyek belső részén a magvak helyezkednek el. Ezek a magvak kicsinyek, szürkés vagy feketés színűek lehetnek.
A Mák felhasználása:
A pontos morfintartalomra beállított, egyébként az összes alkaloidot tartalmazó ópium, valamint a belőle nyert készítmények, mint az ópiumtinktúra, ma alárendelt jelentőségűek. Ritkán használatosak erősebb hányás után a belek megnyugtatására, illetve operációk vagy erős fájdalmak esetén fájdalomcsillapítóként. Az ópium mindenekelőtt a tiszta alkaloidok előállításának alapanyaga, amelyeket különféle készítményekben használtak fel. A morfin mindenekelőtt fájdalomcsillapító és érzéstelenítő hatású, erősen addiktív.
A kodein egymagában nem bír fájdalomcsillapító hatással, de más fájdalomcsillapító hatását erősíti.
A mák hatóanyaga a noszkapin nagyszerű köhögéscsillapító szer. A papaverin lazítja a sima izomzatot, ezáltal a gyomor-bél rendszer, az epe- és húgyutak görcseit csillapítja. Ma már történelmi tény, hogy a mákgubóból főzéssel kivont hatóanyagot csecsemőknél köhögés ellen és nyugtatóként használták, ami ingadozó alkaloidtartalma alapján még halálos mérgezésekhez is vezetett. A mi klímánkon a szár is tartalmaz csekély mennyiségben alkaloidokat, és emiatt mérgezőek. Az érett alkaloidmentes magokat élelmiszerként fogyasztják, illetőleg zsíros olajat vonnak ki belőlük, ami kenőcsökben is, de főként étolajként használatos.
A mákszem konyhai felhasználása sokrétű, közismert a karácsonyi mákos bejgli, mákos tészta, mákos sütemény stb..
Jelentőségét tekintve a máktok a vegyipar számára sokkal fontosabb alapanyag, mint a mákszem. A gyógyszeripar számos készítményben hatóanyagként alkalmazza a gyomor-bélrendszer, az epe és húgyutak görcsét oldó papaverint, a köhögéscsillapító narkotint és kodeint, valamint az erős fájdalomcsillapító hatással rendelkező morfint.
A Mák hatóanyagai:
A mák termése és a felvágott termés levegőn szárított tejnedve, az ópium igen gazdag alkaloidokban, főleg morfinban, kodeinben, narkotinban és papaverinben, amelyek fontos gyógyszerek alapanyagai. Az alkaloidok mind a zöld, mind pedig a száraz mákgubóból kinyerhetőek.
Hogyan gyűjtsük a Mák gyógynövényt?
A kiskertekben a mákot a mákszemért termelik, melynek szürete általában a nyár végére esik. A gyógyszeripar viszont a mákgubót hasznosítja.
Vissza a gyógynövény határozóhoz
Klinikai teszt megnézése (eredeti nyelven)