Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Gyógynövény határozó - Petrezselyem

HillVital

A petrezselyemről sokan nem gondolnák, hogy megállja a helyét gyógynövényként, azonban több jótékony hatása miatt ez igaz.

 

A Petrezselyem népies neve:

Petruska, petrezselem, petrezsirom.

 

A Petrezselyem leírása:

A petrezselyem (Petroselinum crispum) egy kétéves növény, amelyet gyakran fűszerként és dísznövényként használnak. A sűrű, leveles zöld növény gyökérzete vastag, fehér, míg levelei apróra szabdaltak és szárnyaltak. A petrezselyem levelei jellegzetes friss aromát árasztanak.

 

A petrezselyem Európa és az Ázsia nyugati részei őshonos növénye, de mára széles körben termesztik világszerte.
 

A petrezselyem gyógyhatásai.

 

A Petrezselyem felhasználása:

Az illóolaj erős vizelethajtó hatású. E működés főként a fenilpropánok vese-parenchimára gyakorolt izgató hatásán alapszik. Nagyobb dózisban az apiol a belek, a húgyhólyag, s mindenekelőtt az anyaméh simaizomzatának összehúzódó képességét fokozza. A terméseket, valamint magát az olajat régebben visszaélésszerűen magzatelhajtásra használták fel, és súlyos mérgezéseket okozott. Történeti adatok szerint én napjainkban is alkalmazzák külsőleg rühatka és fejtetű ellen. Alacsonyabb illóolaj-tartalma alapján a hajtásdrog és a gyökérdrog enyhébb hatású, mint a termések. Csupán a népi gyógyászatban és néhány gyógykészítményben használatosak emésztési zavarok kezelése céljából, az elvezető húgyutak megbetegedéseinél átmosó kúrákhoz, valamint vesekő és vesehomok képződésének megelőzésére. Homeopátiás felhasználási területei közé tartozik a húgyutak gyulladásainak és a prosztataproblémák enyhítése.
 

Tea: Leforrázunk 3 dl vízzel 2 teáskanálnyi összeaprított petrezselyemlevelet vagy gyökeret, majd negyedóra elteltével szűrjük le. Fogyasztása étkezés előtt ajánlott.
 

A növény vizelethajtó és étvágyjavító hatású. Fokozza a gyomor-béltraktus működését, és teáját fogyasztják hólyaghurut esetén is. A petrezselyem a vesekő és a vesehomok kialakulásának megelőzésére ajánlható.

 

A Petrezselyem hatóanyagai:

A termések illóolajat (apiolt, miriszticint, pinént), flavonoidokat (apiint) tartalmaznak. A gyökér ftalidokat (illathordozókat) tartalmaz, a levél pedig C-vitamint.

 

Hogyan gyűjtsük a Petrezselyem gyógynövényt?

A növény termését, levelét és gyökérét hasznosítják gyógyászati célokra.

 

< Vissza a gyógynövény határozóhoz