Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Gyógynövényes tinktúra a stressz csökkentésére

2023. 07. 06. 08:38:00 Veress Máté - HillVital

A tinktúra egy olyan gyógynövénykivonat, amelyet általában alkoholban oldanak fel, hogy a gyógynövények hatóanyagai kioldódjanak és koncentrált formában elérhetővé váljanak. A tinktúra hosszabb távon is eltartható, így könnyen adagolható és hordozható.
 

Az alábbiakban bemutatunk egy receptet, amely egy hatékony és sokoldalú gyógynövényes tinktúra elkészítéséhez szükséges. Ennek az elkészítése nagyon egyszerű, és a legtöbb hozzávalót könnyen beszerezheted.
 

Hozzávalók:
 

-50 g szárított kamilla virág

-50 g szárított macskagyökér

-50 g szárított orbáncfű

-50 g szárított citromfű

-500 ml 40%-os szeszes ital (pl. vodka vagy rum)

-Üvegpalack vagy üveg cseppentővel

-Szűrőpapír vagy kávéfilter

-Tiszta, zárható üvegedények
 

Elkészítés:
 

Kezdd azzal, hogy a gyógynövényeket aprítsd fel. Ehhez használhatsz egy darálót vagy mozsarat. A cél az, hogy a növények felülete nagyobb legyen, hogy könnyebben kioldódjanak az alkoholban.
 

Vegyél egy tiszta üvegpalackot vagy üvegdobozt, amelyben elkészíted a tinktúrát. A választott edényt sterilizáld forró vízben vagy alkohollal.

 

Helyezd a szárított gyógynövényeket az üvegbe. Győződj meg róla, hogy az üveg megtelik a növényekkel.
 

Öntsd rá a 40%-os szeszes italt. Ügyelj arra, hogy a gyógynövények teljesen ellepve legyenek az alkohollal. Zárd le az üveget szorosan.
 

Tárold az üveget egy hűvös és sötét helyen, például egy szekrényben vagy kamrában. A tinktúrának legalább 4-6 hétig kell állnia, hogy a gyógynövények hatóanyagai kioldódjanak az alkoholba.
 

Az állásidő letelte után készíts elő egy másik tiszta üvegedényt vagy üvegdobozt a tinktúra leszűréséhez. Helyezz egy szűrőpapírt vagy kávéfiltert egy másik üveg vagy tál fölé, és óvatosan öntsd át az elkészült tinktúrát. Ez a szűrés segít eltávolítani az apróbb részecskéket és a növényi maradványokat.

 

Az üvegben maradt gyógynövényeket törd fel, majd nyomkodd ki belőlük az összes folyadékot a szűrőn keresztül. Így biztosítod, hogy a tinktúra minél teljesebb legyen.
 

Ha az üvegedények tiszták és készen állnak, töltsd át a tinktúrát a végleges üvegbe. Használhatsz üvegpalackot vagy üvegdíszcseppentőt, hogy könnyen adagolhasd a tinktúrát.

 

Jól zárd le az üveget, és címkézd fel a tartalmát és a dátumot. Ez segít nyomon követni a tinktúra elkészítését és a felhasználását.

 

Ha megfelelően tárolod, a tinktúra hosszú ideig eltartható és hatásos marad.
 

Ez a tinktúra recept egy olyan kombinációt tartalmaz, amelyben szerepelnek olyan gyógynövények, mint a kamilla virág, a macskagyökér, az orbáncfű és a citromfű. Ezek a gyógynövények ismertek gyulladáscsökkentő, nyugtató és stresszoldó tulajdonságaikról. A tinktúra rendszeres használata segíthet enyhíteni az általános szorongást, javítani az alvást és enyhíteni a stresszt.
 

Fontos megjegyezni, hogy mielőtt bármilyen gyógynövényes tinktúrát használnál, mindig konzultálj egy szakemberrel vagy gyógynövényterapeutával. Ők segíthetnek meghatározni a megfelelő adagolást és az esetleges mellékhatásokról adhatnak tájékoztatást, figyelembe véve az egyéni egészségügyi állapotodat és az esetleges gyógyszerekkel való kölcsönhatásokat.
 

Gyógynövényes tinktúra.