Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Miért fontos a gyógytorna?

2021. 10. 12. 12:03:00 Veress Máté - HillVital

A gyógytorna egy olyan fizioterápiás módszer aminek a segítségével a mozgásszervi panaszokat, sérüléseket hatásosan lehet kezelni. A gyógytorna elsődleges célja a fájdalom csökkentése, az ízületek mozgásának a javítása valamint akár teljessé tétele is.


A kezelések alatt azt is megtanulhatja egy beteg, hogy saját maga mit is tehet a fájdalom csökkentése vagy megszüntetése érdekében. Nézzük, hogy miért fontos a gyógytorna.

 

Milyen problémákra is lehet hatásos egy gyógytorna!
 

-          Gerincferdülés

-          Gerincsérv

-          Nyak-, hát vagy derékfájdalommal járó gerincprobléma

-          Tartásbeli gondok

-          Sportsérülése illetve baleset utáni sérülések helyreállítása

-          Műtét utáni fájdalmak megszüntetése

-          Csontritkulás

-          Ízületi kopások kezelése
 

Többféle módszer is létezik arra, hogyan végezze valaki a gyógytornát. Íme néhány fontos kezelése módszer:
 

-          McKenzie-módszer

-          Schroth-módszer

-          Manuálterápia

-          Gerinctorna a törzs izmainak számára, hogy erősebbek legyenek
 

A McKenzie módszer alapja a következő.

A McKenzie módszert Robin McKenize fejlesztette ki aki nagyon híres gyógytornász volt. Ő a páciensekre szabott kezelésben hitt, tehát minden ember számára másféle kezelés várt.

Ez a módszer az alapos vizsgálatról valamint a beteg állapotához szabott kezelésről szól. Az első lépés, hogy a terapeuta megvizsgálja, hogy a páciensek a fájdalomérzete, hogyan változik meg különböző testhelyzetekben illetve mozgás hatására. Az a megfigyelés lényege, hogy a fájdalom szintje mikor csökken és hogy mikor szűnik meg teljesen. Az is fontos lépés, hogy a terapeuta sokat beszélget a pácienssel arról, hogy mikortól és hogyan kezdődött a probléma valamint, hogy hova sugárzik ki. Így kideríthető, hogy áll-e a háttérben valamilyen sérülés, műtét vagy gyulladás. Ennek a módszernek az a legnagyobb előnye, hogy bebizonyította, hogy nem minden betegnek ugyanaz a gyakorlat tesz jót. Minden esetben az egyéni sajátosságokból és a fájdalomérzetből kell kiindulni.


A Schroth-módszer inkább a gerincferdülésre, a tartáshibákra és a különböző gerincfájdalmakra összpontosít. Ezekre nagyszerű módszer lehet. A Scheuermann féle betegségre is hatásos lehet. Ez annyit takar, hogy a gerincoszlop görbülete nagyban eltér a normálistól. A módszer segít a gerinc kiegyenesítésében. A gerincet maximálisan kinyújtja valamint erősíti az izmokat is. Ezek a korrekciós gyakorlatok a mindennapi életbe is könnyedén beilleszthetők. Ez a terápia is egyénre szabott.


A manuálterápia a latin „manus” szóból eredeztethető aminek a jelentése kéz. Ezt a kezelést kézzel végzik és az a lényege, hogy a gerinc és a medence statikája helyreálljon. A fő célja az, hogy a támasztó és a mozgatórendszer fájdalma enyhüljön. Az akut és a krónikus elváltozások is kezelhetőek vele. A kezelést megelőzi egy kutatómunka a kórelőzményekben. Az állapotfelmérés történhet MR, CT vagy akár ultrahang segítségével.

És az utolsó a gerinctorna ami szintén fontos. A gerinctorna sokat segít a törzsizmok erősítésében valamint megakadályozza az izommerevséget. Oldja a beszűkült gerincmozgást és a testtartáson is javít. Az a célja, hogy a körülményekhez képest a mozgástartomány a legnagyobb maradjon és optimalizálja a testtartást is. A gerinctornának is vannak típusai amik az alábbi célokra mennek rá:

-          Izomerősítés

-          Az ízületek kimozgatása

-          Az izmok nyújtása

-          Az állóképesség javítása nagy mértékben
 

A gyógytorna közben sok esetben szoktak használni gyógynövényes balzsamokat is amelyek segítenek a fájdalomcsillapításban. Mi a Maximum balzsamot ajánljuk neked ha esetleg gyógytornára jársz vagy már otthon is képes vagy a fontosabb gyakorlatokra. Ennek a gyógynövényes terméknek a segítségével sokkal hatásosabb lesz a gyógytorna eredménye.

Miért fontos a gyógytorna