Miért érdemes naponta gyömbért fogyasztani?
A gyömbérben található hatóanyagoknak köszönhetően sokféle betegség gyógyításában, különféle tünetek enyhítésében játszhat szerepet.
Ez a gyógynövény nagyszerű hányinger ellen, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, valamint mikrobaellenes hatásokkal is rendelkezik. Nagy mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, ezenkívül foszfort, magnéziumot, vasat, káliumot és cinket.
A gyömbért sokan gyomornyugtató és emésztésjavító hatásairól ismerik. Ez igaz, hisz segít megszabadulni a felgyülemlett gázoktól, ellazítja a bélrendszer izmait, csökkenti a puffadást. Ha nagyobb étkezés után elrágcsálunk egy kis darabot, máris kifejti emésztésre kedvező pozitív hatását.
A gyömbért a cukorbetegeknek is érdemes rendszeresen fogyasztani. Segít a vércukorszint szabályozásában, növelheti az inzulin hatékonyságát. De a diabétesszel összefüggő szövődmények kockázatát is csökkentheti.
A gyömbér nagyszerűen erősíti az immunrendszerünket, és különösen hatékony akkor, ha megfáztunk, vagy influenzásak vagyunk. A növényben ugyanis vírus- és baktériumellenes hatóanyagok is találhatók. Köztudottan izzasztó hatása van, és csökkenti a köhögést és a lázat is. Ízületi fájdalmaknak is remek ellenszere, ugyanis csökkenti a gyulladást és a fájdalmat a szervezetben.
Felhasználása:
Reszeljünk le egy kis darab gyömbért, forrázzuk le 2 dl vízzel, hagyjuk állni tíz percig, majd szűrjük le. Az így elkészült italt mézzel ízesítve kortyolgassuk el.
A gyömbérforrázatot használhatjuk inhalálásra is. Segít oldani a letapadt váladékot.
Gyömbérolajjal meg is masszírozhatjuk a fájdalmas területeket. Például menstruációs görcsök, ízületi fájdalmak esetén.
A konyhában is felhasználhatjuk. Tehetjük levesekbe, húsételekbe, süteményekbe. Jótékony hatását kifejti akkor is, ha friss, ha szárított vagy őrölt. De étrend-kiegészítő formájában is hatásos.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
