Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Készíts te is gyömbéres kekszet!

2021. 06. 24. 11:28:00 Sági Zsolt - HillVital

Gyömbéres keksz recept
 

Nézzük is a hozzávalókat:
 

- 20 dkg cukor
- 30 dkg liszt
- 2 tojás
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 2 kávéskanál őrölt gyömbér
- fél kávéskanál őrölt fahéj
- fél kávéskanál szódabikarbóna
- fél dl tej

 

Hozzávalók a cukormázhoz:

- 1 kiskanál citromlé
- 25 dkg porcukor
- 2 evőkanál forró víz

 

Elkészítés: A hozzávalókat a tej kivételével tegyük egy nagy tálba, és gyúrjunk belőle tésztát. Ha esetleg nem akar összeállni a massza, akkor locsoljunk hozzá egy kis tejet. Ha kész a tészta, akkor egy lisztezett deszkán nyújtsuk 4-5 mm vékonyra, ezután szaggassunk belőle tojás alakú formákat. Tegyük a kis sütiket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük aranybarnára 180 fokon kb. 10-15 percig. Addig kell elkészíteni a cukormázat, míg a sütemények kihűlnek. Mérjük ki a porcukrot egy tálba, öntsünk hozzá forró vizet, majd keverjük simára. Ha ezzel kész vagyunk, végezetül csak adjuk hozzá a citromlevet, és már kész is a húsvéti sütink.
 

Gyömbéres keksz recept

Miért érdemes gyömbért fogyasztani?
 

A benne található hatóanyagoknak köszönhetően kiváló görcsoldó, gyulladáscsökkentő, valamint köhögéscsillapító hatással rendelkezik. Jelentős mennyiségben található meg benne A-, B-, C-, valamint E-vitamin is. Nagyon sokféleképpen felhasználható. Tehetjük süteménybe, levesbe, húsételbe vagy akár egyszerűen teát is készíhetünk belőle.
 

A legtöbben mégis inkább gyomornyugtató és emésztésjavító hatásáról ismerik. Azonban mivel immunerősítő hatással is rendelkezik, ezért akkor is érdemes fogyasztani ha megfáztunk vagy influenzásak vagyunk. Hatóanyagainak köszönhetően csökkenti a lázat és csillapítja a köhögést is. Míg gyomornyugtató hatása miatt elég étkezés után egy kevés nyers gyömbért elfogyasztani, immunerősítésre egy italt is készíthetünk belőle, amely mézzel együtt igen kiválóan fejti ki a hatását.

Ehhez nincs más teendőnk, mint leszerelni egy kis darab gyömbért, majd 2 deciliter forró vízzel leforrázni. Ezt követően hagyjuk állni kb. 10 percig, majd szűrjük le. Ízesítsük mézzel és lassanként kortyolgassuk el.
A forrázott gyömbér levével akár inhalálhatunk is.