Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A gyomorfekély kezdeti jelei, kezelése és a megelőzése

2022. 11. 10. 10:03:00 Veress Máté - HillVital

Tudnod kell, hogy a gyomorfekély esetén legelőször a gyomorban lévő nyákréteg sérül meg a gyomorsavtól. Ez a sérülés aztán tovább terjedhet a nyálkahártyára is. Amikor felületes a sérülés akkor erosioról beszélünk, ha pedig mély akkor pedig fekélyről. A gyomorsav folyamatosan marja a nyálkahártysejteket és így maró érzést lehet érezni. A fekélybetegség leggyakrabban az 50 év felettiek körében szokott előfordulni, a kialakulásnak pedig több oka is lehet.

 


Baktériumok vagy akár egyes gyógyszerek mellékhatása is okozhatja. Nagyon veszélyeztető tényező viszont a dohányzás a túlzott alkohol fogyasztás de örökletes is lehet.
A leggyakoribb jelek között szerepel a has felső részén, a gyomorszáj környékén valamint a bal bordaív alatt érezhető fájdalom ami sok esetben tompa és égető jellegű. Mindenképpen kezelni kell, mert később életveszélyes is lehet. Gyakori lehet, hogy a fájdalom a hátba sugárzik vagy akár csak ott jön létre. Másik árulkodó jel lehet a reggeli rosszullét és hányinger. Ezekben az esetekben mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.A gyomorfekély kezelése függ a kialakulás okától, az egészségi állapottól, a kortól, az életkörülményektől és a fekély kiterjedésétől is. Gyógyszeres kezelés mellett fontos az életmódváltás is. Érdemes néhány hétig mellőzni a fizikai erőltetést is. A környezetváltozás is sokat jelenthet. Érdemes változtatni az étrenden (ezt egy szakértővel kell összeállítani), de csökkenteni kell a stresszen, érdemes abbahagyni a dohányzást és mellőzni kell az alkoholt is. A legrosszabb esetben kell sebészeti beavatkozás, ha a gyomorfekély előrehaladott.

 


Nagyon fontos a megelőzés. A vitaminfogyasztásra különös figyelmet kell szentelni. A C-vitamin védi a szervezetet a baktériumok ellen, az A-vitamin pedig megerősíti a gyomornyálkahártyát. A mértékkel fogyasztott csípős ételek pozitív hatással vannak a gyomor egészségére, mivel serkentik a vérkeringést, ezért javítják a nyálkahártya regeneráló képességét. A joghurtokban lévő jótékony baktériumok segítenek megakadályozni a gyomorfekélyért felelős baktériumok megtelepedését.

A gyomorfekély kezdeti jelei, kezelése és a megelőzése