Itt az ősz, érik a birs, népiesen birsalma.
Hűvös helyen hónapokig is eláll. Azon kívül, hogy remek birsalmakompótot lehet készíteni belőle, gyógynövényként is egyedülálló.
Milyen gyógyhatásai vannak? Nézzük!
A birs kemény húsú, sárga, almához vagy körtéhez hasonlító gyümölcs. Energiatartalma alacsony, B3-, B6-, C- vitamin-tartalma magas.
Van benne kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium. Több értékes vitamin és ásványi anyag van benne, mint az almában.
Pektintartalma is jelentős, így fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében. A birs alkalmas ízületi fájdalmak, reuma, köszvény tüneteinek enyhítésére. Székrekedés és hasmenés esetén is segíthet, nyugtatja a gyulladt gyomor- és bélrendszert. Magas kálium- és magnéziumtartalma miatt a vérnyomás és a szívműködés szabályozásában is fontos szerepe van.
Ezen kívül a birsalma kiváló torokgyulladásra, de erősíti a legyengült szervezetet, nyugtatja a szemet és a bőrt is.
A birsalmát nyersen nem igazán lehet elfogyasztani.
Ezért készíthetünk belőle kompótot, szószt, lekvárt, de készülhet belőle a rendkívül ízletes csemege, a birsalmasajt. A birsalmát nehéz megtisztítani, darabolni a keménysége miatt. Ha eltávolítottuk róla a fehér bolyhokat, és alaposan megmostuk, hámozzuk meg, és vágjuk ki a magházát.
Kellemes illatának köszönhetően hűvös helyiségeket is illatosíthatunk vele. De a kozmetikaipar is előszeretettel használja. Arckrémeket, testápolókat készítenek belőle, amelyek hidratálják, feszesítik, élénkítik a száraz, érzékeny bőrt. Csökkentik a ráncokat, kisimítják a szem alatti ödémákat.