Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Hogyan aszaljunk gyümölcsöt?

2017. 01. 02. 15:10:00 Sági Zsolt - HillVital

Nagyon ízletes nassolnivalók lehetnek a különböző aszalt gyümölcsök, melyeket manapság már jobbnál jobb aszalógépekkel is elkészíthetünk.

Ugyanakkor ezek nélkül a modern gépek nélkül is egyszerűen aszalhatunk gyümölcsöt. Ismerjük meg, hogyan!

Az első kérdés, mit lehet aszalni?

Szinte majdnem minden gyümölcsöt, almát, szilvát, körtét, sárgabarackot, bodzabogyót, ribiszkét, stb... Ezeken kívül a zöldségek is megemlíthetőek, mint például a sárgarépa, petrezselyem, zellergumó, póréhagyma, vöröshagyma, pasztinák, sóska és spenót. Természetesen ezeken kívül is lehet próbálkozni több kevesebb sikerrel. Mondani sem kell, hogy csonthéjasokkal ne is próbálkozzunk. Ilyenek például a dió, mandula, valamint mogyoró.

Mindig egészséges, ép gyümölcsöt aszaljunk.

Csak olyan terményt érdemes aszalni, amelyeknek viszonylag nagy a szárazanyag- és a cukortartalma, és aszalása nem jár a gyümölcs minőségének romlásával. Penészes terményből nem lehet fogyasztható aszalványt készíteni. Száríthatjuk a gyümölcsöket egészben vagy szeletelve, héjazva vagy héjjal együtt. Aszalás előtt a terményeket meg kell tisztítani és megmosni, majd ezt követően jól lecsöpögtetni.

Legegyszerűbben és legolcsóbban a napon aszalhatunk.

Ha a napon aszalunk, akkor csak szélvédett, pormentes helyen tegyük. Az aszalni valót tegyük tálcára vagy drótszitára, és takarjuk le egy ritka szövésű anyaggal, esetleg tüllel. Többször forgassuk meg, hogy minden oldalon egyenletesen aszalódjon.

De száríthatjuk a gyümölcsöket sütőben is.

Ha sütőben aszalunk, a szárítást alacsony hőfokon végezzük, nehogy az anyag megégjen. A sütő hőmérsékletét az ajtó nyitásával is szabályozhatjuk.

Az aszalás akkor ér véget, ha kipróbáljuk a következőt:

Ha a gyümölcsöt összenyomjuk, már nem enged levet, és az egyes darabok rugalmasan szétválnak. A kész aszalt gyümölcsöket ritka szövésű, tiszta vászonzacskóban, szellős, száraz helyen tároljuk. 
 

Hogyan aszaljunk?