Télen még több vitaminra van szükség, sokkal többre mint az év többi részében. Ez az 5 gyümölcs és zöldség rendkívül egészséges.
Nézzük is melyek ezek:
Kivi: Nagyon magas a C-vitamin tartalma. A kivi apró magjai segítenek serkenteni az emésztést valamint magas a rosttartalma is. Segíti a vas felszívódását, nagyon jó a vérszegénység megelőzésére is, javítja a látást valamint szebb lesz tőle a bőr is.
Alma: Az alma az egyik legnépszerűbb gyümölcs télen. Már 1 alma elfogyasztásával megerősítheted az immunrendszeredet. Jelentős a C-vitamin tartalma és antioxidánsokat is tartalmaz, a benne lévő rostok serkentik az emésztést. Az alma rendszeres fogyasztása segít csökkenteni a koleszterinszintet. A benne található flavonoidok segítik a gyulladás csökkentését.
Grapefruit: Ez az egyik legjobb lúgosító gyümölcs. A héjától megszabadítva az egyik legjobb téli gyümölcs. Nagyon magas a C-vitamin tartalma, segít erősíteni az immunrendszert, nagyon jó vértisztító és a megfázásos betegségek ellen is nagyon hatékony. Aki nem szereti mert keserű az íze, az nyugodtan kombinálhatja naranccsal vagy almával.
Cékla: A cékla az egyik legnagyobb sláger télen. Köretnek is nagyon jó és salátaként is megállja a helyét. Nagyon jó rákmegelőző a cékla. Idősebb korban is ajánlott a fogyasztása, ugyanis segít gyógyítani az elbutulást. Élénkíti az agyműködést is. A folsavtartalma miatt pedig az Alzheimer-kórt is segít megelőzni.
Fekete retek: A retekfélék az egész évben nagyon népszerűek szoktak lenni. Alacsony a kalóriatartalma és rengeteg benne a vitamin. Gazdag C-vitaminban és erősíti az immunrendszert is. Megfázás esetén nagyszerű lehet a lereszelt fekete retek egy evőkanál mézzel.
Kelbimbó: A kelbimbó rokona a kelkáposztának. Nagyon magas a tápanyag tartalma. AZ egyik legjobb K-vitamin forrás, de található benne A-, B- és C- vitamin is. Található benne rost és alfa-liponsav is amelyek segítenek a megfelelő szinten tartani a vércukorszintet.
Mángold: Valahol leveles répának is szokták nevezni, de a legközelebbi rokona a cékla. Nagyon sokat szokták alkalmazni a mediterrán konyhában. Csökkenthetőek vele a szívbetegségek kialakulásának kockázatai.
Pasztinák: A pasztinák a sárgarépához hasonlít, de az íze a petrezselyemre hasonlít. Nagyon sok C-, B- és E- vitamint tartalmaz valamint található benne kálium, magnézium és mangán is. Nagyon jó hatással van az emésztőrendszerre.