Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Gyümölcstárolás télen

2020. 09. 12. 08:54:00 Veress Máté - HillVital

A család számára nagyon fontos télen a gyümölcsfogyasztás, ezért fontos, hogy télre is biztosítsuk a megfelelő mennyiséget. 
 

A befőzés és a fagyasztás mellett nagyon jó lehet eltenni néhány finomságot. A téli tárolásra elsősorban a téli alma a legjobb, de jó még a Jonatán, Starking és más viaszos héjú almafajták. Nagyon fontos tudni, hogy csak azokat az egyedeket lehet eltárolni amelyek ütődésmentesek, sérülésmentesek, és kukacmentesek. A közepes vagy a kisebb alma sokkal jobban eláll mint a nagy. Az az alma ami már beérett vagy esetleg túlérett az már nem való tárolásra.Ezeket inkább aszalni vagy befőzni kell. Ha az alma zöld még, akkor a legalkalmasabb a tárolásra. Az almát, földes és száraz, szellős pincében, kamrában kell tárolni és ott is ládákban. Az a legjobb ha + 4 Celsius fok hőmérsékletű helyiségben van tartva az alma. Átlagos szobákban, szekrény tetején, száraz helyeken az alma nagyon hamar megráncosodhat és sokat veszíthet a nedvességéből. A ládában lévő almákat legalább havonta egyszer át kell válogatni és hibás darabokat ki kell venni.A körtét is át kell válogatni, ugyanúgy mint az almát. Itt is csak a hibátlan körte alkalmas a tárolásra. A körtének elegendő +6-8 Celsius fok is. A körtét nem érdemes ládában, hanem polcon vagy papír dobozban kell tárolni. Ami már érett, azokat minél előbb el kell fogyasztani, különben rohadt lesz. A dió, mandula illetve mogyoró szétterítve vagy esetleg zsákban tárolható.


A diót és a mandulát mindenképpen ki kell bontani a zöld héjából, különben megpenészedik. Egy zsákban vagy egy kilyukasztott papírzacskóban akár évekig is elállhat. Vannak olyan diófajták is amelyeket csak frissen érdemes elfogyasztani mivel ilyenkor lehet a héjukat csak lehúzni. Ezeknek sajnos teljesen összeszárad a magja tárolás esetén. Ha te is úgy gondolod, hogy szeretnél eltenni a télre ezek közül, akkor most már neked is megvan a segítség hozzá csak alkalmaznod kell helyesen. Próbáld ki te is ezeket a tippeket, mert nagyon fontos, hogy legyen akkor is vitamindús gyümölcs otthon amikor nincs lehetőség venni akármilyen ok miatt.

 

Téli gyümölcstárolás