Ismerd meg a hajdinát!
A hajdina egy rendkívül értékes élelmiszer, ugyanis nagy a szénhidrát-, a fehérje- és a rosttartalma is.
Tartalmaz még vitaminokat (C-, E-, B- vitamin), ásványi anyagokat (kalcium, kálium, magnézium) és nyomelemeket (vas, réz, cink) is.
Található még benne nagy mennyiségben rutin is, amit P-vitaminnak neveznek. Ez nagy szerepet tölt be a szív- és érrendszer védelmében, a C-vitaminnal együtt erősíti a kötőszövetet, a sejtfalak regenerálódásában is segít, valamint csökkenti a magas vérnyomást.
Mivel nem tartalmaz glutént, ezért a lisztérzékenyek is használhatják. Fogyaszthatjuk köretként vagy önálló ételként, de lisztjét kenyérsütéshez, tésztához és süteményekhez is felhasználhatjuk. Nagyon alacsony a glikémiás indexe ezért a cukorbetegek étrendjébe is be lehet építeni. Az emésztés számára nagyon jó táplálék a hajdina. A beleket kitisztítja, képes növelni az étvágyat és hasmenés esetén is nagy segítséget nyújthat. Mivel nagyon gyorsan nő, ezért nem igazán szokták permetezni és így mondható vegyszermentes élelmiszernek.
A kínai orvoslás szerint egy nagyszerű melegítő étel és érdemes a téli hónapokban fogyasztani. Vizesedés esetén is érdemes fogyasztani, mert segít eltávolítani a szervezetből a felesleges és felgyülemlett folyadékot. Aki kandidás annak is ajánlott a hajdina fogyasztása.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
