A zöldség levelét és szárát is fogyasztjuk. Levélnyele lehet fehér, piros vagy sárga. Nagyon egészséges és tápláló zöldségféle. Szerves savtartalma miatt élénkítő hatású. Gazdag A-vitaminban, C-vitamin-tartalma magasabb, mint a paradicsomlé.
Nagy pektintartalmának köszönhetően könnyen emészthető. Jót tesz a csontoknak, hisz gazdag K-vitaminban.
A mángold nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, így a mángold kivonata megakadályozza a rákos sejtek növekedését emlő-, vastagbél-, prosztata- és petefészek-daganat esetében.
Ezenkívül a mángold csökkenti a vércukorszintet. A növény összetevői ugyanis segítik a glükóz-anyagcserét. Ugyanakkor ez a zöldség segít a szív egészségének megőrzésében is.
Zöld levele a spenóthoz hasonlít. Szárával helyettesíthetjük a spárgát és a rebarbarát. Gyakorlatilag minden olyan ételhez remek, amit spenóttal készítünk. Keverhetjük zöldsalátákhoz nyersen is. Fokhagymás vajon megpárolva, tejszínnel a levélmángold kiváló körete lehet halaknak, húsoknak. Burgonyával is keverhetjük, de a parajhoz hasonlóan túróval gazdagítva különféle rakott tésztákat, sós lepényeket is tölthetünk vele. A levélnyélből kis előfőzés után készíthetünk salátát, de ha fokhagymás vajon átforgatjuk, remek köretet kapunk. A levélnyélből üdítő italokat, kompótot és süteményeket is készíthetünk a rebarbarához hasonló módon.
Nyersen, más gyümölccsel (alma, banán) kitűnő egészséges zöldturmixot készíthetünk belőle.