Előbb a kelt tésztákhoz adunk pár sütési tippet:
Az élesztő, amellyel a tésztát készítjük, mindig friss és jó illatú legyen, ezért mindig ellenőrizzük sütés előtt a minőségét.
Ahhoz, hogy a tészta jól megkeljen, a lisztet feltétlenül át kell szitálni.
A tészta gyúrásánál és kelesztésénél kerüljük a hideg levegőt, lehetőleg legyen meleg a konyhában.
Amikor kelt tésztát készítünk, minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen, ellenkező esetben nehezebben kel meg a tészta.
Az élesztőt 30 – 35 fokra felmelegített tejben kell megfuttatni, mert az ennél melegebb vagy hidegebb tej hatására az élesztőgombák veszítenek a hatékonyságukból.
A sót akkor tegyük a tésztába, miután hozzáadtuk a felfuttatott élesztőt.
A tejfölt a tészta összedolgozásának a vége felé tegyük a tésztába, mert így könnyebben megkel a tészta!
Mindig száraz kézzel kell dagasztani a tésztát!
A tésztát ne kelesszük tovább, mint amit a recept ír, mert ez ront az állagán. 3 óra szinten minden sütemény kelesztéséhez elég.
Mielőtt az előkészített kelt tésztát a sütőbe tennénk, hagyjuk még kelni 15 – 20 percig a tepsiben. Sokkal szebb és magasabb lesz a süteményünk.
Sütés előtt a süteményt kenjük le felvert tojássárgájával, hogy szép fényes legyen.
Ha szeretnénk, hogy a süteményünk szép nagyra nőjön, akkor süssük alacsony lángon!
Puha vajat használjunk a tésztához, ne pedig olvasztottat.
A sütemények finomabbak és porhanyósabbak lesznek, ha a tésztába csak tojássárgáját teszünk.
Minél több zsiradékot és kevesebb folyadékot tartalmaz a tészta, annál omlósabb lesz.
Nyújtsuk a tésztát minél vékonyabbra, így jobban érezhető a töltelék íze.
Ahhoz, hogy a gyümölcsös sütemény alja száraz maradjon, szórjuk meg a tésztát keményítővel, és csak utána tegyük rá a tölteléket.
Közepes hőfokon süssük a töltött süteményeket, hogy a töltelék ne száradjon ki.
A piskótát egy cérnaszállal vagy damillal is megpróbálhatjuk felszeletelni, ha nem akarjuk, hogy morzsálódjon. De ezt a módszert használhatjuk akkor is, ha a piskótát kétfelé akarjuk vágni, és meg akarjuk tölteni.
A porhanyós süteményeket akkor vegyük ki a sütőformából, amikor kihűltek.
Ne vágjuk fel forrón a süteményt! Ha mégis melegen kell szeletelnünk, akkor mártsuk a kést forró vízbe, töröljük meg, és már vághatjuk is a süteményt.