Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Egy nagyon hasznos vadnövény a kökény

2022. 03. 10. 10:44:00 Veress Máté - HillVital

Tavasszal elsőként nyitja a virágait a kökény, ősszel pedig szinte kéklik a vidék a terméseitől. Egész európában ismert növényről van szó. Azonban azt nem sokan tudják, hogy milyen sokoldalúan felhasználható.
 

A virágait kora tavasszal szokta nyitni és hófehérek. A gyümölcse kerek és nagyjából 1,5 cm átmérőjű, szép kék színű. Az íze eléggé fanyar és savanykás.

 

A virágait gyógynövényként gyűjtik tavasszal, ősszel pedig a terméseit szedik le. Értékes hatóanyagai vannak és mindegyik eltérő a növény egyes részeiben. A virágai flavonoidokat, procianidineketet tartalmaznak. A termései pedig cserzőanyagokat, C-vitamint, pektint, cukrot és szerves anyagokat is.
 

A szárított kökény virágokat a népi gyógyászatban hashajtóként, vizelethajtóként alkalmazzák. De rendelkezik még vérnyomáscsökkentő hatással is. A termése a cseranyag tartalma miatt összehúzó hatással rendelkezik. Használható bélhurut, hasmenés kezelésére a főzete. A bogyói elég sok színanyagot tartalmaznak, régen a festékanyagot kinyerték belőle. A bogyók fermentált levével a tintát helyettesítették.
 

A virágait március és április hónapokban szokták gyűjteni. A hófehér virágait száraz időben és teljesen kinyílt állapotban, kocsány nélkül kell leszedni. Ügyelni kell arra, hogy a virágok ne törjenek illetve nyomódjanak meg. A virágok kiszárítása a napfénytől védve történjen. A kiszárított virágok fehérszínűek maradnak és enyhe az illatuk.
 

A termések gyűjtése ősszel zajlik. Érdemes megvárni vele az első fagyokat, hogy a dér kicsit megcsípje. Ettől a termés fanyarsága csökken és édesebb lesz. A begyűjtés után azonnal lehet szárítani a termést is, aztán pedig fel lehet dolgozni. Készíthető belőle likőr, befőtt, lekvár vagy akár gyümölcsbor is. A legismertebb a kökénybefőtt készítése talán. Az érett termést mosd meg és válogasd ki. Forralj a kökény feléhez képest fele annyi vizet és cukrot. Aztán add hozzá a kökényt és néhány percig közepes tűzön főzd, majd hagyd a lében kihűlni. Ezután rakd üvegekbe a terméseket, a kihűlt levet forrald fel és öntsd a bogyókra. A tetejére tartósítószert szoktak tenni aztán pedig le kell zárni jól.

Hasznos vadnövény a kökény.