Napjainkban a szervezetünk és bőrünk is több káros hatással találkozik, gondoljunk például a levegő minőségére vagy a rengeteg vegyi anyagra amik megtalálhatóak az ételekben a kozmetikumokban és a háztartási szerekben is.
Ismerj most meg néhány otthoni kencét amivel ápolhatod a bőrödet.
Már akkor is rengeteget tehetünk a bőrünk egészségéért ha naponta mozgunk, rost és vitamindús ételeket eszünk, valamint csökkentjük a cukorfogyasztást,az állati fehérjék és tejtermékeket. Ha szeretnénk a bolti vegyszereket kiiktatni a szervezetünkből akkor magunk készítsük el kozmetikumainkat. Arra figyelnünk kell viszont, hogy csakis tiszta alapanyagokat használjunk. Az olcsó rossz minőségű alapanyagokkal ugyanúgy árthatunk bőrünknek mintha a káros anyagokat használnánk.
Vajak, olajak amiket használhatunk az otthon készített kencékhez.
A bázisolajak olyan növényi olajak, amelyek vivőolajként funkcionálnak, tehát ezekben kell feloldanunk a különböző bőrproblémákra javasolt illóolajokat. Ha azt akarjuk, hogy a krém kenhető legyen akkor az olajokat kókusz, shea vagy kakaóvajjal olvasszuk össze. Fontos tudni, hogy csakis teljesen tiszta , kezeletlen olajakat, vajakat vásároljunk megbízható forrásból.
A következő növények olajai használhatóak bázisolajként: mandula, olíva, jojoba, avokádó, búzacsíra, ligetszépe, körömvirág, sárgarépa, szőlőmag, argán, csipkebogyómag. A növényi olajak önmagukban is használhatóak de keverékekben megsokszorozódik a gyógyító hatásuk. Azon túl, hogy hidratálnak, mind rendelkezik gyógyító hatással.Az alábbi keverék minden bőrtípust jótékonyan ápol:
Mérjünk ki egy edénybe 2 rész sheavajat, 1 rész kakaóvajat, és 3 rész ligetszépeolajat. Kezdjük el gőz fölött melegíteni, közben kevergessük. Addig kell melegíteni míg összeolvadnak, nem szabad túlhevíteni. Ha levettük a gőzről, kevergessük addig amíg langyos nem lesz. Ezután dúsíthatjuk pár csepp illóolajjal pl.:levendula, rózsa, jázmin. Tegyük egy rövid időre hűtőbe, de ne dermesszük keményre. Miután kivettük keverjük át megint, ekkor kivilágosodik és ezután lesz krémes állagú. Ezek után pár napig még érleljük a hűtőben, aztán használhatjuk.