Nincs olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik. Kell hozzá egy nagy adag zöldség, só, nagy tálak és egy erős húsdaráló.
Hozzávalók:
Ezek a súlyok mind a tisztított, hámozott, csuma nélküli zöldségek súlyai!
- 0,5 kg sárgarépa
- 0,5 kg petrezselyem
- 0,5 kg vegyes színes paprika
- 20 dkg zeller
- 10 dkg karfiol
- 10 dkg vöröshagyma
- 10 dkg paradicsom
- 10 dkg karalábé
- 1 fej fokhagyma
- csokor petrezselyem- és zellerzöld
- 25 dkg durva só
Elkészítés:
Tisztítsuk és mossuk meg az összes zöldséget, majd mérjük le. Ezután daraboljuk fel olyan darabokra, hogy le lehessen darálni. Egyébként nem a darálás a sok idő, hanem az előkészítés, a zöldségek megtisztítása. Ha kész, akkor szórjuk rá a durva sót. Vigyázzunk, a finom nem jó, mert azzal nem lesz tartós. Ha elkevertük benne a sót, pihenjen 15-20 percet, amíg levet enged a sótól. Időnként keverjük meg. Ha már van lé, akkor jöhetnek az üvegek. Jobb, ha inkább kisebbekbe töltjük, hogy ne legyen sokáig levegőn, miután majd felbontjuk. Ne feledjük, ebben nincs tartósítószer, csak a só. Jól nyomkodjuk le a töltés során az anyagot az üvegekben, ne maradjon benne levegőbuborék. Száraz, hűvös helyen eláll.