A kocsonya egy igen közkedvelt étel, melyet házilag is könnyedén elkészíthetünk!
Most egy nagyon finom házi kocsonya receptjét közöljük ami magas kollagéntartalommal rendelkezik.
Hozzávalók kb. 4 adagra:
- 1,5 kg sertésköröm
- 50 dkg csont nélküli bőrös sertéscsülök
- 5 l víz
- 2 db petrezselyemgyökér, avagy fehérrépa
- 2 db sárgarépa
- 1 fej fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 1 teáskanál egész feketebors
- 2 evőkanál só
Elkészítés:
A kocsonyának való körmöket és csülköt alaposan megtisztítjuk, megmossuk, és egy lábasban feltesszük főni. Az első levét, ha felfőtt, leöntjük. Utána újból megmossuk, és tiszta vízben újra feltesszük főni. Belerakjuk a fehér-és a sárgarépát, fokhagymát, vöröshagymát, feketeborsot és a fele sót. Majd lassan főzzük 4-5 órán keresztül. Ha megfőtt, hozzátesszük a többi sót is, az elfőtt levet pótoljuk. A húsokat kivesszük, a levet leszűrjük. Aki nem szereti túl zsírosan, ilyenkor leszedheti a tetejéről a zsírját. Ezt lehet szűrőkanállal vagy papírtörlővel. Megvárjuk, míg kihűl. A körömről lefejtjük a bőrt. Ha jól megfőtt, könnyen le fog jönni, majd a hússal együtt elosztjuk a tányérokon. Mindegyikre rászedjük a levet, majd hűvös helyre vagy hűtőbe rakjuk. Ha megdermednek, a tetejét fűszerpaprikával díszíthetjük.