A játékszabályok egyszerűek, csupán meg kell találnod a most következő cikkben egy kérdésre a választ amit aztán kommentben meg kell írnod a nyereményjáték Facebook posztja alá.
ITT találod ennek a nyereményjátéknak a Facebook posztját, valamint ITT találod a Facebook csoportunkban lévő posztot ha onnan játszol.
Sorsolás 2023.07.31.-én lesz a facebook oldalon és a facebook csoportban játszók és persze helyes választ adók között. A nyertest nyilvános facebook posztban értesítjük, valamint ezen az oldalon is ki lesz írva a neve miután vége a játéknak.
A sorsolás megtörtént. Gratulálunk a szerencsés nyertesnek: Tóthné Varga Mónika
Jól olvasd át a cikket!
Most pedig jöjjön a játék!
A kérdés a következő: Mi az epe fő feladata?
Az epe segít a zsírokkal kapcsolatos tápanyagok felszívódásában is. A zsírokban oldódó vitaminok, például az A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin és K-vitamin, valamint az esszenciális zsírsavak hatékonyan felszívódnak az emésztés során. Az epe emulgeáló hatása növeli ezeknek a tápanyagoknak a felszívódását a vékonybél nyálkahártyáján keresztül.
Az epe feladata a koleszterin anyagcseréjében is fontos szerepet játszik. A máj koleszterint termel, majd az epébe ürül. Az epe közvetíti a koleszterint a bélbe, ahol a baktériumok és az enzimek részvételével további átalakulásokon megy keresztül. Ez lehetővé teszi a koleszterin kiürülését a szervezetből a széklettel.
Az epe segítségével a máj eltávolítja a méreganyagokat, az anyagcseréből származó hulladékot és más káros anyagokat a szervezetből. Az epefestékek és más vegyületek képesek megkötni ezeket a káros anyagokat, majd a bélben kiválasztódik a széklettel.
Az epe fő feladata a zsírok emésztésének segítése. A májsejtekben termelődő epe összetétele tartalmaz epefestéket és epehólyagban tárolódik, amíg szükség van rá. Amikor zsíros ételeket fogyasztunk, az epehólyag összehúzódik, és az epe a vékonybélbe ürül. Az epefesték (köztük az epekolloidok, epefesték és koleszterin) jelenléte az epeben segít a zsírok emésztésében. Az epefestékek különösen fontosak a zsír lebontásában, mivel segítenek az emulgeálásban, vagyis a zsírcseppek kisebb részecskékre osztásában, hogy a hasnyálmirigyben termelt lipáz enzim hatékonyan lebontsa őket.