Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ekcéma körkép - Természetesen hatékony gyógymódok A-tól Z-ig

2023. 06. 30. 12:32:00 hillvital.hu

Tudnivalók, melyekkel ekcéma esetén érdemes tisztában lenni.

 

Mi is az ekcéma?

Az ekcéma többnyire valamilyen allergiás válaszreakcióként kialakuló bőrgyulladás. Tünetei szabad szemmel is igen jól láthatóak. Vörös foltok jelennek meg, kezdetben kisebb vörös hólyagokkal, majd ezek később felszakadnak és beszáradnak. Rohamszerű viszketési inger kísérli.
 

Az ekcéma tünetei

Az ekcéma a bőr felszínes gyulladásával jár, amely hólyagokat, nedvezést, hámlást, pörkképződést, valamint erős viszketést okoz. Krónikus esetben a vakarózás miatt a bőr megvastagszik, ráncok, valamint hajlatok menték gyakran kisebesedik. Leggyakrabban végtagokon, valamint azok hajlataiban alakul ki. Atopias dermatitis esetén gyakori a hullámzó lefolyás. Ez azt eredményezi, hogy a nyári hónapokban a tünetek javulnak, vagy meg is szűnnek, míg ezzel ellentétben télen ismét kiújulnak.
 

Az ekcéma diagnosztizálása

Sajnos az ekcéma diagnosztizálása nem mindig egyszerű, ugyanis rengeteg kiváltó oka lehet. A legtöbb esetben az okoz gondot, hogy gyakran nem vagyunk tisztában vele, hogy milyen anyagokkal is érintkezik a bőrünk. Pedig ez egy igen fontos támpontnak számít.
 

Az ekcéma kezelése

Az ekcéma kezelésében a kiváltó ok tisztázása és annak a kezelése nagyon hosszú folyamat. A kezelési terápiája igen összetett. Fontos a tartós gondozás, valamint az orvos és a beteg együttműködése is. A kezelést gyakran bonyolítja, hogy a pszichés stressz gyakran számít a betegséget fenntartó faktornak.

 

Az ekcéma kiváltásának az okait két nagy csoportra bonthatjuk

Exogén ekcéma

Az exogén ekcémát többnyire környezeti hatások okozzák. A bőrre kívülről rákerülő allergének az arra fogékony embereknél gyulladást váltanak ki.
 

Endogén ekcéma


Endogén ekcéma esetén egyedi hajlam, fogékonyság esetén jönnek létre a tünetek. Ide sorolható az atópiás dermatitis is.

Igen gyakran fordul elő, hogy a betegség egyetlen megoldásának az azt előidéző allergén teljes kiiktatása jelent csak megoldást. Mivel ez sok esetben lehet munkahelyi ártalommal járó allergia, mint például fodrászok, vagy akár festők esetén a festék, ezért még több problémát képes okozni ez a betegség.
 

Természetes megoldások ekcéma kezelésére

Tisztálkodás és szépségápolás
Tisztálkodás és szépségápolás területén válasszunk olyan készítményeket, melyek illatanyag-, és színezékmentesek. A legjobb ha olyan módszert választunk, amely teljesen vegyszermentes. Erre alkalmas készítményeket beszerezhetünk gyógyszertárban, vagy akár bioboltokban is.

 

Gyógybalzsamok
Naturkozmetikumok használata is segíthet. Ezek segíthetnek a tünetek, a kellemetlen viszketés enyhítésében. A legjobb, ha olyan krémet választunk amely nem csak a viszketést, hanem a gyulladást is csökkenti. Bármilyet is válasszunk, mielőtt alkalmaznánk a teljes bőrfelületen, érdemes egy kisebb helyen tesztet végezni. A bennük található gyógynövények ugyanis egyesek számára allergiát okozhatnak. Azért javasolt egy teszt elvégzése. Ha a teszt után sem jelentkeztek problémák, akkor nyugodtan használhatjuk.

 

Étkezés
Az étkezést tekintve, külön diétára nincs szükség. Étkezzünk változatosan, melyek során fogyasszunk sok friss zöldséget és gyümölcsöt. Arra fordítsunk figyelmet, hogy kerüljük azon ételek fogyasztását, amelyek tartósítószert és adalékanyagot tartalmaznak. Ha ezeket csak egy kis mértékben is tudjuk csökkenteni, akkor már azzal is sokat teszünk egészségünk érdekében. Ezen kívül arra érdemes figyelni, hogy ne fogyasszunk erős, csípős ételeket. Ezeket azért nem javasolt fogyasztani, ugyanis verejtékezéskor fokozhatják az ekcéma tüneteit.

 

Bőrápolás
Ekcémásként mindenkinek ajánlott alaposan odafigyelni a bőr megfelelő hidratáltságára. A hosszas fürdőzés helyett javasolt a zuhanyzás. Ezt követően testápoló használata is ajánlott. Ebben az esetben is törekedjünk arra, hogy a lehető legtermészetesebb készítményt válasszuk.

 

Öltözködés
Öltözködést tekintve érdemes odafigyelni, hogy kerüljük a műszálas anyagokat és a gyapjút. A bőrrel legfeljebb csak pamut ruhanemű érintkezzen.

 

Ekcéma a kézen.