Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A hátfájás egyik leggyakoribb oka a lapocka fájdalom

2023. 01. 05. 09:17:00 Veress Máté - HillVital
 
Cikkek a témában
 

Most a hátfájás egyik leggyakoribb alfajáról lesz szó, mégpedig a lapocka fájdalomról. A lapocka fájdalom bemutatása előtt érdemes pontosan meghatározni, hogy melyik területről is beszélünk.
 A lapocka vagyis scapula a hát felső részének a háromszög alakú csontja. Ez a csont sokkal jobban látható ha könyöködet a hátad felé nyújtod. Több funkciója is van a lapockának, ezek közül az egyik legfontosabb a váll forgó mozgásainak a támogatása. Ha kialakul a lapocka fájdalom, akkor az a legfontosabb kérdés, hogy melyik lapocka érintett. Egyes betegségek nagyobb valószínűséggel érintik a bal oldalát míg más betegségek nagyobb valószínűséggel a jobb oldalát.

 

A lapocka fájdalom a váll gyulladása vagy sérülése miatt alakulhat ki, de a mellkas és a has egyéb régióiból is kisugározhat. Éppen ezért ha ezen a területen észlelsz fájdalmat, akkor a fájdalom oka nagyon egyszerű is lehet. Lehet egy enyhe izomhúzódás és csak ritkább esetben állhat komolyabb probléma mögötte. Érdekes de az epehólyag betegség kisugározhat a jobb oldali lapockába míg egy szívbetegség a bal oldali lapockába.

 


A lapocka fájdalom leggyakoribb okai az izom és csontrendszeri problémák lehetnek.


A már említett izomhúzódás fordul elő a legtöbbször. Amikor túlzott használatba van véve a kar és a felsőtest, akkor ezt a lapocka körüli fájdalom jelezheti. Még akár a rossz helyzetben való alvás is okozhatja az izomhúzódást. Ha nehéz fizikai munkát végzel vagy sokat sportolsz akkor is jelentkezhet a probléma.A fibromialgia is állhat a lapocka fájdalom mögött.

A fibromialgia a háton és a nyakon megjelenő csomók neve. Ezek a csomók sajnos erős fájdalmat tudnak okozni, legfőképpen a lapockában. Ezt a problémát mindenképpen szakorvossal kell kezeltetni.


A rotátorköpeny-szakadás is gyakori szokott lenni.


A rotátorköpeny a vállban található meg és nagyon fontos szerepe van. Ha ez elszakad, akkor szintén lapocka fájdalom észlelhető.


Az úgynevezett pattanó lapocka-szindróma is előfordulhat.

A pattanó lapocka szindróma arról ismerhető fel, hogy ha a lapocka belső oldalán pattanó érzést illetve kattogást tapasztalsz. Ilyenkor nem csupán lapocka fájdalom érezhető hanem vállfájdalom is. Nagyon sokat segíthet a gyógytorna ebben az esetben.

A lapocka fájdalom leggyakoribb okai.

Nem túl gyakori a csonttörés a lapocka esetében de meg kell említeni ezt is.
A lapocka az egyik legerősebb csont, tehát nagyon nehezen törik el. Az ilyen törést csakis súlyos esések illetve gépjármű balesetek okozhatják. Ha volt ilyen baleseted a közelmúltban és erősen fáj a lapockád, akkor érdemes kivizsgáltatni.

Az ízületi gyulladás is okozhat lapocka fájdalmat. Lehet akár közvetlenül a lapocka is érintett de a mellkas más részei is.

Egy gerincsérv esetében a nyaki idegeket összenyomja a károsodott porckorong és ez okozhatja a lapocka fájdalmát is. Egy porckorongbetegség esetében a karokban és a nyakban is észlelhető a fájdalom.


A lapocka fájdalom leggyakoribb tünetei a következők:

-zsibbadás

-fájdalom levegővételnél

-szúró fájdalom

-lapocka között észlelhető fájdalom

-folyamatos köhögés

-lapocka alatti fájdalom

-bal és/vagy a jobb lapocka fájdalma
 

Van néhány egyszerű kezelési módszere is a lapocka fájdalomnak azonban előtte érdemes kivizsgáltatni, hogy mi állhat mögötte, mivel sok oka lehet.