Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Minden, amit az asztmáról tudni kell

2023. 09. 21. 14:25:34 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

Az asztma egy krónikus légúti betegség, amely a légzőrendszer gyulladását okozza, és a hörgők (kis légutak a tüdőben) görcsös összehúzódását eredményezi.

 

Ez a görcs és gyulladás nehezítheti a levegő áramlását a tüdőbe és kifelé is.

 

Az asztma tünetei változhatnak a betegség súlyosságától függően, de általában a következők közé tartoznak:

 

Légzési nehézség: Az asztmások nehezen lélegezhetnek, különösen fizikai aktivitás során vagy éjszaka.

 

Köhögés: A köhögés, különösen éjszaka vagy korán reggel, az asztma egy gyakori tünete. A köhögés lehet száraz vagy nyálkás.

 

Szűkítő érzés a mellkasban: Az asztmások gyakran érzik, hogy a mellkasuk szűkül vagy összeszorul.

 

Zihálás: A hörgők szűkítése miatt ziháló hangok hallhatók, amikor a beteg lélegzik. Ezeket zihálásnak nevezik.

 

Nehézlégzés: Az asztma miatt nehezen tudnak lélegezni, különösen a hörgők szűkülésekor.

 

 

A gyermekkori asztma kezelése
 

A gyermekkori asztma kezelése kulcsfontosságú a gyermek egészségének megőrzése és a tünetek megfelelő kezelése érdekében. Az alábbiakban néhány fontos javaslatot találsz a gyermekkori asztma kezelésével kapcsolatban:

 

Orvosi felügyelet: Első lépésként fontos, hogy keress fel egy gyermekorvost vagy egy pulmonológust, aki specializálódott az asztma kezelésére. Az orvos segít a helyes diagnózis felállításában, a tünetek súlyosságának felmérésében és a megfelelő kezelési terv kidolgozásában.

 

Inhalátor használata: Az inhalátorok olyan eszközök, amelyek segítségével a gyermek könnyen és hatékonyan beveheti a gyógyszereket, például a hörgőtágítókat vagy a gyulladáscsökkentőket. Győződj meg róla, hogy a gyermek megfelelően használja az inhalátort, és kövessétek az orvos utasításait a gyógyszer adagolásával kapcsolatban.

 

Gyulladáscsökkentők szedése: A gyulladáscsökkentő szteroidok rendszeres szedése segíthet csökkenteni az asztma gyulladását a hörgőkben, és megelőzheti a tünetek súlyosbodását. Ezek a gyógyszerek általában hosszú távú kezelést igényelnek.

 

Tüneti kezelés: A hörgőtágítókat gyakran akkor használják, amikor a gyermeknek rohamai vannak vagy az asztma tünetei súlyosbodnak. Ezek a gyógyszerek segíthetnek a hörgők kitágításában és a tünetek enyhítésében.

 

Tünetek nyomon követése: Tartsd nyilván a gyermek asztma tüneteit, és figyeljétek, hogy mikor jelentkeznek a rohamok vagy a tünetek súlyosbodása. Tarts egy tünetnaplót, amelyben feljegyezheted a gyermek asztma tüneteit, a gyógyszerek szedését és bármilyen egyéb releváns információt. Ezt az információt használjátok az orvosoddal való konzultáció során, hogy szükség esetén módosíthassák a kezelési tervet.

 

Környezeti tényezők kezelése: Kerüld a gyermeket azoktól a környezeti tényezőktől, amelyek súlyosbíthatják az asztma tüneteit. Ilyenek lehetnek a dohányfüst, az allergének (például pollen vagy poratka), a szennyezett levegő, a hideg levegő, valamint az erős szagok és irritáló anyagok.

 

Életmód és diéta: Egészséges életmód és a megfelelő táplálkozás is fontos szerepet játszik az asztma kezelésében. Bizonyos ételek vagy ételallergiák is súlyosbíthatják az asztma tüneteit, ezért érdemes konzultálni egy dietetikussal az étrend optimalizálása érdekében.

 

 

Gyermekek sportolása asztmásan

Az asztmás gyerekek is képesek sportolni és aktív életet élni, de fontos, hogy megfelelően felkészítsék őket a sportra, és tartsák be az orvosuk által javasolt irányelveket.

 

Orvosi konzultáció: Mindenekelőtt konzultálj a kezelő orvosával vagy gyermekorvosával a sport tevékenység megkezdése előtt. Az orvos segíthet megítélni, hogy a gyermek milyen típusú sportot végezhet, és milyen intézkedéseket kell tenni a tünetek megelőzése és kezelése érdekében.

 

Gyógyszerek: Az orvos által előírt gyógyszereket rendszeresen kell szedni. Gyakran az asztma inhalátorokat használják a tünetek kezelésére. Előzetes alkalmazásuk a testmozgás előtt segíthet megelőzni az asztma rohamokat.

 

Bemelegítés és levezetés: A bemelegítés és levezetés fontos a sport előtt és után. A gyermeknek lassan kezdenie kell a testmozgást, majd fokozatosan növelnie kell az intenzitást. A levezetés segít a szervezetnek visszatérni a nyugalmi állapotba.

 

Válassz megfelelő sportágat: Bizonyos sportágak könnyebbek lehetnek az asztmás gyerekek számára. Például úszás, kerékpározás vagy gyaloglás olyan tevékenységek, amelyek általában jól tolerálhatók. Kerülni kell olyan sportokat, amelyek hirtelen és nagy erőkifejtést igényelnek, például sprintversenyzés.

 

Kommunikáció: Tanítsd meg a gyermeknek, hogyan ismerje fel a saját testének jeleit, és bátorítsd arra, hogy jelezze, ha rosszabbodnak az asztma tünetei. Ezzel lehetősége lesz a testmozgás abbahagyására vagy szüneteltetésére, ha szükséges.

 

Iskolai és sportedzők bevonása: Ha a gyermek iskolai vagy klubcsapatban sportol, fontos informálni az iskolai orvost vagy sportedzőt az asztma jelenlétéről. Ez lehetővé teszi számukra, hogy megfelelően kezeljék a gyermeket és segítsenek, ha szükség van rá.

 

Figyelj a táplálkozásra: Egészséges táplálkozás és megfelelő hidratáltság is fontos a sportoló asztmás gyerekek számára. Bizonyos ételek vagy italok fogyasztása előtt konzultálj az orvossal, mert néhány étel vagy ital súlyosbíthatja az asztma tüneteit.

 

Az asztmás gyerekek is élhetnek aktív életmódot és sokféle sportot űzhetnek, de a megfelelő előkészületek és a tünetek figyelemmel kísérése kulcsfontosságú. Az orvossal való rendszeres kommunikáció és az együttműködés a sportedzőkkel segíthet abban, hogy a gyermek biztonságosan és örömmel sportoljon, miközben az asztma tüneteit hatékonyan kezelik.

 

Inhalátort használó nő

Terhesség asztmásként
 

Az asztmás terhesség kihívásokat jelenthet mind a terhes nő, mind az orvosok számára, mivel az asztma a terhesség alatt különleges figyelmet és gondos kezelést igényel.

 

Potenciális nehézségek és kezelési kihívások az asztmás terhes nők esetében:

 

Asztma súlyosbodása: A terhesség hormonális változásokat okoz, amelyek hatással lehetnek az asztma tüneteire. Bizonyos terhességi hormonok lehetnek légzési nehézségeket okozó tényezők. Az asztmásoknak gyakran nehezebb lehet a légzés terhesség alatt, és a tünetek súlyosbodhatnak.

 

Alacsony oxigénellátottság: Az asztma miatt a tüdő légzési funkciója korlátozott lehet, és ez az oxigénellátottság csökkenéséhez vezethet mind az anya, mind a magzat számára. Az alacsony oxigénszint káros hatással lehet a magzati fejlődésre.

 

Terhességi komplikációk kockázata: Az asztma növelheti a terhességi komplikációk kockázatát, például a koraszülést vagy a c-sebészeti szülést. Ezért fontos, hogy az asztmás terhes nők folyamatosan orvosi felügyelet alatt legyenek.

 

Gyógyszerek és kezelés: Az asztma kezelése terhesség alatt is elengedhetetlen, de fontos gondosan megválasztani a gyógyszereket. Néhány asztma kezelő gyógyszernek lehetnek kockázatai a magzatra, míg mások biztonságosak. Az orvosoknak figyelembe kell venniük az anya és a magzat egészségét, és a lehető legjobb kezelést kell kiválasztaniuk.

 

Az asztma kontrolljának nehézségei: A terhesség alatt az asztma tünetei változhatnak, és az asztma kontrolljának fenntartása lehet kihívás. A rendszeres orvosi ellenőrzések és a megfelelő kezelés kulcsfontosságú.

 

Stressz és szorongás: A terhesség és az asztma kombinációja stresszt és szorongást okozhat a terhes nőknél. A stressz és a szorongás hatással lehet az asztma tüneteire, ezért fontos a pszichológiai támogatás és a stresszkezelés.

 

Az asztmás terhes nőknek fontos együttműködniük az orvosukkal, és rendszeresen ellenőrizniük kell az asztma állapotát.

 

Balzsam asztmára, így segíthet?!

A balzsamoknak, például a mentol vagy eukaliptuszolaj tartalmú balzsamoknak lehet némi enyhítő hatásuk az asztma tüneteire, de fontos megérteni, hogy ezek nem gyógyítják az asztmát, és nem helyettesítik az orvos által előírt kezelést.

A balzsamok főként a tünetek enyhítésére használhatók, és az alábbiak szerint segíthetnek:

  1. Légúti tágítás: A mentol vagy eukaliptuszolaj tartalmú balzsamok belélegzése a bőrön vagy inhalálásuk a levegőben segíthet enyhíteni a légúti görcsöket és tágítani a légutakat. Ez némi könnyebbséget hozhat a lélegzési nehézségekkel küzdőknek.

  2. Nyugtatás: A balzsamok illata és textúrája nyugtató hatással lehet az asztma roham során tapasztalt stresszre és szorongásra.

A PulmoFresh balzsam természetes gyógynövény kivonatai, illóolajai segíthetnek a légzés könnyítésében, a köhögés csillapításában, illetve enyhíthetik a megfázás kellemetlen tüneteit.

Használati útmutató

Masszázshoz, bedörzsölésre

Naponta 3-5 alkalommal, ujjnyi mennyiséget használva javasolt a használata. A balzsamot a mellkas, hát területére kell felvinni, majd alaposan bemasszírozni, bedörzsölni. Alkalmazása lefekvés előtt hatékonyabb, mivel a balzsamból felszabaduló gyógynövényes illóolajok belélegezve elősegítik a nyugodt alvást

 

Inhaláláshoz

1 teáskanál PulmoFresh balzsamot fél liter forró vízhez kell tenni, majd jól elkeverni. Ezáltal gőzök képződnek, amit kb. 20 percig kell belélegezni.