Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ezek az izzadással járó leggyakoribb betegségek

2023. 03. 01. 09:17:00 Egresi Attila - HillVital

 

Sokat izzadsz? Mutatjuk milyen betegségek jelei lehetnek

Mindenki izzad, de nem mindenki egyformán. Az izzadás egy természetes dolog, főleg a nagy melegben. Az izzadás egy fontos funkció, amely szükséges a test lehűtéséhez. 

Viszont, ha azt vesszük észre, hogy túl sokszor izzadunk, és jobban, mint indokolt lenne, azt orvosi nyelven hyperhidrosis-nak nevezzük. Több minden is kiválthatja, de fontos kideríteni, hogy mi lapul a háttérben, mert komoly betegség is lehet.

Ha az izzadás elkezdi zavarni a mindennapi életet, érdemes egy kicsit a témában jobban belemerülni és felderíteni az okokat.

 

Fokozott izzadással járhatnak az alábbi betegségek
 

 

A cukorbetegség olyan szénhidrát-anyagcsere zavar, melynek során a vércukornak a szintje megemelkedik. Normális esetben a cukor (glükóz) az inzulin nevű hormon segítségével a vérből a sejtekbe jut, hogy üzemanyagként használják fel. A cukorbetegek vagy egy autoimmun folyamat révén nem termelnek elegendő inzulint ahhoz, hogy a glükózt a véráramból a sejtekbe szállítsák (1-es típus), vagy sejtjeik ellenállóvá válnak az inzulin hatásaival szemben (2-es típus).

A cukorbetegségnek gyakran nincsenek tünetei, csak akkor, amikor már szövődmények léptek fel. Érdemes azonban tudni, hogy az idegrendszer az alacsony cukorszintre többek között verejtékezéssel reagál, így érdemes felfigyelni erre a tünetre!

 

A pajzsmirigy a nyak elülső részén található mirigy. Olyan hormonokat termel, amelyek számos testi funkció szabályozásában játszanak szerepet, beleértve:

- Anyagcsere

- Légzés

- Pulzus

- Testsúly

- Testhőmérséklet

Ha a pajzsmirigy túl sok hormont termel, azt hyperthyreosis-nak (pajzsmirigy túlműködés) nevezzük. A pajzsmirigy túlműködése fokozza a szervezet anyagcseréjét és pulzusszámát (vagyis fokozott üzemmódra kapcsol) ami túlzott izzadást eredményezhet.

További állapotok, melyek fokozott izzadást okozhatnak

- Menopauza

- Túlsúly

- Gyógyszerek mellékhatása

- Stressz

- Kardiológiai problémák

- Fertőzések

- Rosszindulatú daganatok (pl. limfóma, leukémia).

Fontos, hogy a túlzott izzadás ellen gyógyszer szedése önkényesen, azaz orvosi felügyelet nélkül semmilyen körülmények között nem ajánlott! Ha túlzott izzadást tapasztal, akkor javasolt minél hamarabb kivizsgálni a kiváltó okot!