Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Hogyan készítsünk tökéletes kovászos uborkát?

2021. 06. 28. 12:37:00 Veress Máté - HillVital

Hozzávalók:
 

2 kg uborka 

1 csokor kapor

1,5 l forró víz

só  (literenként 3 ek.)

4 gerezd fokhagyma

1 szelet fehér kenyér  vagy 1 zsemle
 

Nézzük is, hogyan készítsünk tökéletes kovászos uborkát:

Lábasban feltesszük a vizet forrni, kimérjük a sót, amit a vízbe teszünk, és azzal együtt forraljuk. Az uborkát megmossuk, és a két végét 2-3 cm hosszan bevágjuk. Az uborkát ezután tiszta üvegbe tesszük, és beledobjuk a fokhagymagerezdeket. Az uborka tetejére tesszük a megmosott kaprot és a kenyeret vagy a zsemlét. A legjobb, ha egy tiszta gézlapba csavarjuk.

 

A forró sós vizet merőkanál segítségével rámerjük az uborkára úgy, hogy a folyadék a kenyeret is ellepje. Egy tányért teszünk a tetejére, és 4-5 napig kitesszük a napos teraszra.

 

Ha kész, levesszük a tetejéről a kenyeret, az uborkákat egy dobozba áttesszük. Az uborka levét egy szűrő segítségével ráöntjük. Lehűtve a legjobb.
 


Jó tanács:

Általában előírás, hogy az uborkát tűző napra kell tenni. Ez azonban nem feltétlenül igaz: az erjedéshez nem kell tűző napfény, csak 25–30 fok közötti, lehetőleg egyenletes meleg. Ha túl sok meleg éri, az erjedési folyamat leállhat, vagy az uborkák túlérhetnek, és pépessé puhulhatnak. Ha viszont megfázik, akkor is leállhat az érés. A tejsavas fermentációt a kenyér indítja be, többek között magas cukortartalma miatt. A sós lében elszaporodott baktériumok így jutnak be az uborka szövetei közé. 
 

Hogyan készítsünk tökéletes kovászos uborkát?