Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Hogyan szüntethető meg a csuklás

2018. 08. 15. 15:31:48 Sági Zsolt - HillVital

A csuklás tulajdonképpen reflex, a rekeszizom önkéntelen összehúzódása váltja ki.
 

Sajnos sok esetben akár olyan kellemetlen időpontban tud előjönni, hogy gyakran nem is tudjuk, hogy hogyan kezeljük. 
 

A csuklás kialakulásáért tulajdonképpen két ideg, a bolygóideg és a nyelv-garati ideg felelős. Amikor ezek az idegek ingerületbe jönnek lényegében akkor alakul ki a csuklás. Leggyakrabban a bőséges étkezést követően jelentkezik. Ennek igazából az az oka, hogy a bolygóideg egy szakaszon a nyelőcső mellett, ami aztán behálózza a gyomor falát is. Ennek köszönhetően az étkezés után a gyomor és belek izgatásának hatására jelentkezik a csuklás.
 


Íme néhány házi praktika a csuklás megszüntetésére.

1. Nyelvnyújtogatás

Amikor senki nem figyel, nyújtsd ki néhányszor a nyelved! Ez a gyakorlat az énekesek és színészek egyik legbeváltabb fegyvere, mivel a mozdulat stimulálja a nyílást a hangszalagok között.
 

2. Egy kanál citromlé

Egy hirtelen savanyú inger, mint a citromlé hatására a csuklás azonnal elmúlhat. Vegyél be egy evőkanál frissen facsart citromlevet, vagy almaecetet!
 

3. Görcsoldó cukor

A célra egyébként az édes ízek is megfelelnek: tegyél egy teáskanál cukrot, vagy mézet meleg vízbe, gargarizálj vele egy kicsit, majd nyeld le! Ez azért hatásos, mert a cukor elmulasztja a rekeszizom görcsös állapotát.

 

4. Tartsd vissza a levegőt!

Az egyik leghatásosabb módszer a csuklás elállítására, hatását a tudomány is igazolta. A technika egyszerű: vegyél nagy levegőt, majd tartsd benn, míg 20-ig elszámolsz magadban!
 

5. Néhány korty víz

A víz kortyonként fogyasztása szintén az egyik legelterjedtebb módszerek közé tartozik. Általában kilenc kis kortyot szoktak javasolni, a számnak azonban semmi jelentősége nincsen. Hatásos lehet, ha szívószállal kísérletezel, de a jégkocka szopogatás is megteszi. A lényeg, hogy egyenletes mozgásra kényszerítsd a rekeszizmod
 

Hogyan szüntethető meg a csuklás.

Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Házi praktikák, fortélyok