Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

HOGYAN VÉDEKEZHETÜNK A KULLANCSOK ELLEN?

2019. 10. 25. 13:41:00 Sági Zsolt - HillVital

A kullancsok ellen elsősorban úgy védekezhetünk, hogy ha tisztában vagyunk vele, hogy hol és milyen körülmények között fordulnak elő.

A kullancs szereti a dús aljnövényzetet, de nem bírja a szárazságot és viszolyog a hidegtől.

Ebből kifolyólag leginkább kora tavasztól késő őszig találkozhat velük főként erdőkben, de egyéb bokros-fás, sűrű aljnövényzetű területeken is. 

De vigyázat! A városokban sem lehet egészen biztonságban, mivel madarakon, kutyákon, mókusokon vagy egyéb kisemlősök bundájában megbújva eljutnak a parkokig, játszóterekig, családi házak kertjéig, de leginkább a gondozatlan, elhanyagolt telkeken és települések határában leselkednek.
 

Hogyan védekezhetünk a kullancs ellen?
 

1. Használj kullancsriasztó szereket, ha túrázni, barangolni indulsz! Ezeket a szereket legtöbbször a bőrre, néhány esetben a ruhára kell fújni, ezért a használati utasítást ne felejtsd el elolvasni!

2. Öltözz világosabb színű ruhákba a kiránduláshoz! Így könnyebben észrevehető, ha egy sötét kullancs kapaszkodik rajtad.

3. Távolítsd el minél gyorsabban a betolakodót! Minél korábban veszed ki a kullancsot, annál kisebb az esélye, hogy még nem adta át a veszélyes kórokozókat.

4. Oltasd be magad vírusos agyvelőgyulladás ellen!

5. Mindig forrald fel a nyers kecske- és tehéntejet, mielőtt megiszod! Erre azért van szükség, mivel a megfertőződött haszonállatok teje is közvetítheti a vírust, ami forralással elpusztítható.

6. Fordíts gondot a kertedre, rendszeresen nyírd a füvet, és gyűjtsd össze az avart! A kullancs így könnyebben kiszárad majd a közvetlen napsugarak hatására, és a ritka aljnövényzet miatt nehezebben talál majd táplálékot is.

7. Védd a kutyádat is a kullancscsípéssel szemben! Mivel a városi környezetbe nagy számban a kutyák hordják be a kis vérszívókat, ezért fontos, hogy őket is védjük.
 

Forrás: Országos Epidemiológiai Központ
 

Így védekezz a kullancsok ellen