Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A homoktövis őrlemény jótékony hatásai

2023. 06. 12. 13:17:00 hillvital.hu

A homoktövis egy régóta elismert gyógynövény egész Európában, így nem csoda, hogy őrleményként is felhasználják.
 

Érdekes módon a kutatások egyre inkább azt bizonyítják, hogy a homoktövis héjából és a magjából készült őrlemények különböző hatással rendelkeznek.

 

A bogyó egyes részei más-más esetekben alkalmazhatóak, ennek köszönhetően már igen sokféle készítményt lehet kapni. Ilyenek lehetnek például a húsolaj, magliszt, magolaj, héjőrlemény és a magőrlemény is. De egész pontosan a homoktövis mire jó? Nézzük is meg!

 

A homoktövis héjőrlemény

A homoktövis héjőrleményét leggyakrabban immunerősítő, fogyókúrás, valamint méregtelenítő, májregeneráló hatása miatt szokás fogyasztani. A gyümölcs minden jótékony tulajdonsága megtalálható benne.
 

 

A homoktövis magőrlemény

A magőrlemény esetében egy kicsit már más a helyzet. A homoktövis őrlemény hatása egyszerűen kiváló. Nem csak immunerősítő hatása miatt, szokták fogyasztani, hanem azért is mert székrekedés esetén is kiváló hatással rendelkezik. Ez annak köszönhető, hogy a szárított gyümölcs magjának az őrleménye egy kiváló rostforrás. Emiatt pedig nagyon jó hatással van mind a széklet fellazítása, valamint a belek tisztán tartása esetén is. Továbbá az is felsorolható, hogy a benne megtalálható A-, és E-vitaminnak köszönhetően a bőrre is jótékony hatással van.
 

Meddig fogyasztható?

 

A homoktövis őrlemény folyamatosan szedhető. Mivel természetes élelmiszernek számítanak, ezért nem tartalmaznak adalékanyagokat. A homoktövis napi adag általános immunerősítés céljából a következő: napi 1-2 evőkanálnyit ajánlott fogyasztani. Huzamosabb szedésével folyamatosan karban tarthatjuk az immunrendszerünket.

Betegség esetén emelhető a napi adag, azonban ez 5-6 hétnél tovább nem húzható. Ezt követően térjünk vissza ismét a normális adagoláshoz.
 

Rendelkezik mellékhatásokkal?

A homoktövisről mindeddig nem mutatták ki, hogy rendelkezne mellékhatásokkal, azonban kezdeti szedésénél, valamint egyéni érzékenység esetén előfordulhat néhány nem kívánt tünet.

Ilyenkor nem kell megijedni, hanem abba kell hagyni a szedést. Ha a tünetek több, mint 1-2 napig fenn állnak, akkor végleg hagyjunk fel a szedésével.
 

A homoktövis gyümölcse