Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Így kell komposztálni ősszel!

2022. 10. 05. 10:10:00 hillvital.hu

Ahogy rövidebbek a napok és a hőmérséklet is egyre kezd csökkenni, úgy a lombhullató fák levelei is megritkulnak. Nem egyszerű feladat sok esetben a lehullott levelek összeszedése, azonban komposztálás szempontjából nagyszerű minőségű hulladék ez. Meg kell várni amíg a levelek bebarnulnak, kiszáradnak aztán pedig egymásra kell őket halmozni. A száraz levelek nagyszerű szénforrások. Ha el akarod kerülni a kiszáradást, akkor tégy egy kevés füvet a komposztba.A sikeres komposztálás legfőbb kulcsa a nitrogénben gazdag talaj és a szénben gazdag talaj egyensúlyának fenntartása. A komposztálókhoz 3:1 szén/nitrogén arány javasolt.

 


A szén megkönnyíti a bomlást, ha ez nincs jelen a komposztban, akkor csak rothad az élelmiszer-hulladék és büdös lesz a komposzt valamint a nemkívánatos kártevők is előjönnek.Azért remek idő az ősz a komposztálásra mivel sok zöld és barna anyag keletkezik, amit aztán hozzá lehet adni a komposzthoz. A száraz levelek között nagyon sok szén dús és szerves anyag áll a rendelkezésedre, így a komposzt kiegyensúlyozott marad.


Miért is annyira érdemes komposztálni?

 

A jól sikerült komposzt halom a szén és a nitrogén mellett nedvességet és levegőt is igényel. A házi komposztálás kiváló környezetet teremt a szerves hulladék természetes lebomlásához. A komposztálás nagyon környezettudatos valamint tápanyagokban gazdag műtrágyát is biztosít a kertnek.

Érdemes még száraz levelet félre is rakni, és akkor elővenni amikor nehezebb széndús anyagokat szerezni. Ezeket a leveleket akár egy külön kukában tárolhatod, vagy egy fém hálóval elkerített részen is lehet tárolni.  


Érdemes a kertet megtisztítani és felkészíteni a következő évre. Az egészséges növényi anyagokat érdemes eltávolítani és tedd bele a komposztgyűjtőbe. Ahhoz, hogy megkönnyítsd a növényi anyagot, érdemes kisebb darabokra felvágni vagy szétszedni akár. Amikor lebomlott a komposzt, helyezd a kerti ágyások aljára, még azelőtt hogy a talaj megfagy.

Az ősszel megnövekedett csapadék miatt előfordulhat, hogy a komposzt túl nedves lesz. Ha ez megtörténik, akkor megszűnik a komposzt átlevegőzése. A levegőzés pedig nagyon fontos a szerves anyag lebontásához. Ráadásul nagyon büdös is lesz. Ilyenkor úgy lehet ezt a problémát megoldani, hogy több barna anyagot keversz a komposztba, mivel az felszívja a nedvességet. Nagyszerű lehet a száraz levél, karton vagy fűrészpor is.

Így kell komposztálni ősszel!