Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Fontos ásványi anyagok terhesség idején

2020. 11. 06. 14:06:00 Veress Máté - HillVital

A szív alatt növekvő gyermek a tápanyagok nagy részére igényt tart, és kiszűri őket a vérből.
 

Ennek következtében a nő szervezetében csökken az ásványi anyagok mennyisége terhesség alatt. Néhány ásványi anyagból különösen nagy mennyiségre van szüksége, ami hiányállapotot okozhat az anyánál.
 

Az állapotos nőnek fontos a megfelelő fehérje- és vitaminbevitel. Azonban elsősorban a táplálék ásványi anyag tartalmára kell ügyelni.  Sok mangánt, cinket, vasat, magnéziumot, foszfort, és kalciumot kell tartalmazniuk az élelmiszereknek.
 

Fontos a terhesség alatti egészséges táplálkozás.  A hosszan tartó hiányállapotok komoly problémákhoz vezethetnek, amit szerintünk senki se szeretne. A cink- és mangánhiány emésztőképesség romlásához és az azzal összefüggő betegségek vagy allergiák súlyosbodásához vezethet. A kalciumhiány a csontok elgyengüléséhez vezethet, különösen akkor, ha magnéziumból se visz be eleget. Vashiány vérszegénységet okozhat A foszforhiány ugyancsak negatív hatással van a csontozatra, felgyorsítva a csontritkulás folyamatát.
 

Kalciumban különösen gazdag élelmiszer: a brokkoli, mogyoró, mandula, szezámmag.

A magnézium, foszfor, vas, cink, és mangán legjobb forrásai: gabonafélék, diófélék, olajos magvak, és a hüvelyesek.

Sok vasat tartalmaz ezek közül a köles, a szezámmag, napraforgó, lenmag és a legtöbb hüvelyes.

A szezámmag terhesség alatt történő fogyasztása azonban itt nem merül ki, ugyanis azon ételek közé tartozik, amely különösen gazdag kalciumban. A szezámmag mellett szintén nagyon jó a mogyoró és a brokkoli is, valamint a tejtermékek is. A magnézium, foszfor, vas cink és mangán legjobb forrásai pedig a gabonafélék a diófélék az olajos magvak, valamint a hüvelyesek is.

Tehát, ha valaki ezekkel táplálkozik, nem alakulhat ki magnézium, vagy kalciumhiány, és megelőzi a nyomelemek hiányát is.
 

A sejtek működésének elengedhetetlen anyaga a nátrium. Sajnos a konyhasó miatt gyakran nagyobb mennyiség kerül a szervezetbe. Érdemes erre odafigyelni, és ha szükséges, csökkenteni a bevitt mennyiséget.
 

A foszfor a kalciummal együtt bizonyos szövetek felépítésében játszik igen fontos szerepet. Tejtermékekben, gabonafélékben és hüvelyesekben egyaránt megtalálható.
 

A réz a vörösvértest képzésben hasznosul. Az anyatejen keresztül bejutva a csontozat kialakulásához szükséges. Gabona magvakban és diófélékben egyaránt megtalálható.
 

Pótold az ásványi anyagokat a terhesség idején!