Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Interjú a nyersétel szakértő Lénárt Gittával!

2020. 09. 26. 12:37:00 Veress Máté - ZöldVital

Interjú Lénárt Gittával.Hogyan ismerted meg a zöldeket, hogyan találkoztál ezzel az életmóddal?

 

"Én alapvetően változtatni szerettem volna. Azt láttam, hogy a hagyományos étrend nem jó nekem, de senkinek sem jó. Tudtam, hogy a növényi étrend az ami igazán egészséges. A növényekben nagyon sok a tápanyag és a rostok. Rájöttem, hogy azok a zöldségek amit a mindenevő ember eszik az kevés ezek mellett ott a sok zsíros étel, péksütemények. Nincs hagyománya az étrendben ezeknek a zöldeknek (brokkoli, mángold, mizuna). Pedig tudjuk, hogy mennyire egészségesek. Erre az egész életmódra Victoria Boutenko „A nyers étel csodája” című könyve hívta fel a figyelmemet. Akkor én már valamennyire nyersevő voltam, de azután elkezdtem nagyobb mennyiségben zöldeket enni és rájöttem, hogy milyen sokat lehet még hozzátenni az egészséghez. Ha 1-2 nap eltelik hogy nem fogyasztom a zöldeket ennyi év után, akkor már érzem a hiányát, fáradtabb vagyok, kedvetlenebb, úgyhogy határozottan lehet érezni a hatásukat."

Volt olyan betegség amit tudtál kezelni a zöldekkel?"Magas vérnyomásom volt, és ez volt az egyik oka annak hogy elkezdtem foglalkozni a zöldekkel. Nem volt jó érzés, hogy a gyógyszernek állandóan ott kell lennie nálam. Naponta 3-szor kellett szedni.  Mindenképpen le akartam tenni. A magas vérnyomásnál az egyik kritikus tényező a só ám ezeket nem kell sózni. A zöld turmixban benne van minden ami kell és nem kell semmit hozzáadnod. Tehát a vérnyomásomat tudtam csökkenteni a zöldek segítségével."


Milyenek voltak az első tapasztalataid?


"Én már akkor vegetáriánus voltam, de voltak olyan ételek amelyek hiányoztak. Ilyenek voltak a sajtok, a péksütemények. 1 hétig tiltakozott a testem, de megnőtt az energiaszintem és sokkal élénkebb voltam napközben. A fogyás is jótékony hatás volt, és sikerült elhagynom a gyógyszereket is. Ha elegendő zöldet iszok vagy eszek napközben, akkor sokkal jobban is alszok este. Ha valaki nem jó alvó, akkor annak ajánlom mindenképpen a zöldek fogyasztását. A zöld turmix kávé helyett is megállja a helyét mivel annyi energiát ad, hogy könnyedén végigcsinálod a napot."

Interjú a zöldekről Lénárt Gittával.Milyen zöldekkel kezdted és miket ajánlasz másoknak?

 

"A spenóttal, római salátával, petrezselyemzölddel, sárgarépa zölddel, kezdtem de a gyomnövények is nagyon jók vagyis a csalán, pitypang, tyúkhúr és a kövérporcsin. Ez minden kertben megtalálható mégis mindig kidobjuk vagy kiirtjuk. Ezekben a gyomnövényekben a természet ősi ereje van benne mivel ezek nem egy ember által kinemesített növények. Ezeken kívül pedig minden más zöldet ajánlok. Minden évszakban találni valamilyet. Spenótot 2-3 hétig kell fogyasztani, aztán inkább mángoldot 2-3 hétig, ezt azért kell így, hogy ne und meg őket. Nagyon fontos a változatosság. Ugyanolyan mint a gyógyteáknál, kúraszerűen kell fogyasztani aztán szünetet kell hagyni. Ez igaz a zöld levelekre is."

Ajánlasz valamilyen fontos tanácsot annak aki ezt olvassa?


"Ha nem is rögtön átállni de mindenképpen kóstold meg és kicsiben kezdd, nem szabad 2 litert inni naponta hanem csak néhány pohárral. Először sok gyümölccsel kevés zölddel aztán egyre több zölddel. Figyeld a jótékony hatásait napközben hogyan érzed magad. Hagyj 2-3 hetet amíg kialakul az egész, de minden nap illessz be 1 zöld turmixot az étrendedbe. Ha nem sikerült a reggelit lecserélni, akkor reggeli előtt fogyassz zöld turmixot aztán fogyaszd el a reggelidet és valószínűleg abból kevesebbet fogsz enni. A fokozatosság is fontos valamint, hogy figyeld hogyan reagál a szervezeted a zöldre. Legyél te is nyitott az új dolgokra."