Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ismerd meg a kakaó történetét!

2019. 12. 05. 15:04:00 Veress Máté - HillVital

I.e. 1500 évvel a közép- amerikai bennszülöttek már élvezték a kakaó egészségre gyakorolt kedvező hatásait.
 

Akkoriban a kakaó nagyon értékes volt.
 

Ételként, gyógyszerként és fizetőeszközként egyaránt alkalmazták.
 

Az első európai, aki megismerte a kakaót az Kolumbusz volt. Mintát küldött Ferdinánd királynak belőle, de ekkor még nem vált túl népszerűvé Európában, Kolumbusz elsősorban a kakaó fizetőeszközként történő felhasználását ismerte. Közel egy évszázadnak kellett eltelnie, mire a kakaó jelentős exportcikké vált. Az első üzlet, ahol kakaóból készült italt lehetett kapni Londonban nyílt meg 1657-ben. 
 

A kakaó akkoriban ismert jótékony hatásai:

  • lassítja az öregedést
  • csökkenti a fáradtságot
  • gyógyítja a vese, húgyhólyag és a máj betegségeit
  • lázcsillapító
  • erősíti a szívet
  • javítja az étvágyat és a légzést.
     

A kakaó több mint 300 féle értékes vegyületet hordoz magában.

Bőségesen tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat is. Gazdagon található benne foszfor, magnézium, réz és kálium is. Vitaminok közül megtalálható benne az A-, B1-, B2-, B6-, B12-, D- és az E-vitamin is. Nagyon erős antioxidáns tulajdonsága is van, a benne lévő flavonoidoknak és a polifenoloknak köszönhetően.

A kakaó jótékony hatása nem merül ki ennyiben. A kakaó nagyon hatásos a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Élénkítő hatása is van és a mentális aktivitást is serkenti, éppen ezért nagyon hatásos lehet vizsgaidőszakok illetve szellemi tevékenységek végzése során fogyasztani. Egy érdekesség, hogy a kakaónak 20%-a élelmi rost, ez pedig segíti az emésztést. A kakaónak 3 fájtája létezik.

A legjobb a Criollo kakaó ami egy kicsit keserű de nagyon zamatos. A második a Forastero kakaófajta. Ez kevésbé zamatos, de nem annyira keserű. A harmadik a Trinitario fajta ami az első kettőnek a hibridje. Jelenleg Afrikában termelik a legtöbb kakaót. Amikor kakaót vásárolsz, akkor mindig oda kell figyelni a kakaóvaj tartalomra. Ahhoz, hogy egy kakaó jó minőségű legyen legalább 20% vajtartalomra van szükség. Csokoládé esetében válassz minél magasabb kakaótartalmút vásárolni.
 

A kakaó története és jótékony hatásai