Előfordulhat, hogy gyomnövénynek nézik, pedig rendkívüli gyógyhatással bír.
Árkok, patakok környékén találkozhatunk vele, mivel nagyon vízigényes növény. A gyökerén kívül minden részét gyűjthetjük a növénynek. Igaz, ez most télen nem aktuális, mivel májustól szeptemberig virágzik.
De amikor eljön az ideje a szedésnek, akkor jól mossuk meg, majd szárítsuk nagyon jól szellőző helyen, amíg a vastag szárak is megszáradnak. Ezután vágjuk apróra kisollóval, tegyük papírtasakba, és így télen is akármikor felhasználhatjuk.
A teáját gyomor- és bélpanaszokra szokták alkalmazni. A tea elkészítéséhez forrázzunk le egy kanál szárított libapimpót egy csésze forrásban lévő vízben. A belőle készült főzetet akkor érdemes inni, ha gyomorfekéllyel, hasmenéssel küzdünk. Ajánlott még vérszegénység, ízületi fájdalmak, ekcéma és fogínygyulladás esetén is fogyasztani.
Aranyér esetén a libapimpóból készítsünk ülőfürdőt!