Ez a zöldség nagyon híres Indiában, Pakisztánban, de Afrikában is.
Nagyon hasonlít a paprikára, és többféle módon is elkészíthető. Bámia néven is szokták nevezni az okrát. A termése a paprikára emlékeztet és nagyon sokféle módon el lehet készíteni. Akár levesbe vagy sültekbe is lehet tenni. Eléggé enyhe az íze, ezért nagyon sokféleképpen lehet variálni ami a fűszerezést illeti.
Az okra egy kicsi és élénk színű zöld zöldség.
A kisebb okrának kellemesebb íze van, a nagyobbak pedig akár keményebbek és szálasabbak is lehetnek. Az okrát mosás nélkül, egy papírzacskóban érdemes tárolni a hűtőszekrény legmelegebb részében, nagyon lehűtve sokkal hamarabb megromlik. A felhasználása előtt alaposan meg kell mosni. Jellemző az okrára, hogy nyálkás anyagokat bocsájt ki. A használat előtt érdemes egy kis citromos vagy ecetes vízbe áztatni vagy érdemes hozzáadni a főzőléhez néhány csepp citromlevet vagy ecetet.
Nagyon magas a rosttartalma, ezért az emésztésünket segíti és hozzájárul az egészséges bélmozgáshoz.
Akik gyakran szenvednek székrekedésben, azoknak nagyon ajánlott a fogyasztása. Rosttartalmának köszönhetően segíthet akár a cukorbetegség megelőzésében is. Számos vitamin és ásványi anyag is található az okrában, tartalmaz folsavat, C- vitamint és K-vitamint, valamint magnéziumot, kalciumot, káliumot és cinket. Készíthetünk belőle levest, egytálételt, de sok étel alapanyaga lehet még.
Azok akik hajlamosak a székrekedésre azoknak érdemes okrát fogyasztani.
Kutatások bizonyítják, hogy hozzájárul egyes daganatos betegségek megelőzéséhez. A magas rosttartalmának köszönhetően megelőzhető vele a cukorbetegség. Gátolja, hogy a szervezet túl sok koleszterint vegyen fel az ételekből, ezért nagy szerepet játszik a koleszterinszint csökkentésében.