Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A túrázás hatása az izmokra

2022. 02. 12. 09:01:00 hillvital.hu

Nagyon jó időtöltés a szabadban kirándulni és túrázni. Nagyon intenzív edzésnek is megfelel egy túra.
 

Most kiderül, hogy milyen izmokat is dolgoztatsz meg egy út során. Fontos a nyújtás, hogy elejét vedd a sérüléseknek. Ahogy egy kicsit jobbra fordul az idő, rögtön el is lehet menni túrázni egy kicsit bejárni a természetet. Sokan nem is tekintenek rá sportként, edzésként pedig nagyon intenzív mozgásforma. Ezzel sokat javíthatsz a kondíciódon. Azon túl, hogy javítja az állóképességet, pozitív hatással van még a vércukorszintre, a vérnyomásra, oldja a stresszt és a csontsűrűség is javul. Csökken a szív- és az érrendszeri betegségek kialakulása is. A túrázás egy könnyed sétához képest sokkal erőteljesebb kardiózást jelent és az izmokat is sokkal de sokkal jobban megdolgoztatja.

Sokat számít a talaj egyenetlensége, a szintkülönbségek és a túra hossza is. Ha rendszeresen túrázol, akkor mindenképpen érdemes előtte edzéseket csinálni, hogy az izomzat felkészüljön. A túra után mindig nyújtani kell, ez nagyon fontos.

Ezeket az izmokat edzed egy túrázással!

De nézzük is, hogy milyen izmok vannak igénybe véve a túrázás során.

A combfeszítő izom vagyis a négyfejű combizomnak segítségével tudsz egyenesen haladni az úton. Az egyenetlen talaj pedig sokkal jobban igénybe veszi a térdízületet.

A combhajlítók feladata, hogy visszahúzzák a combfeszítő izmokat amikor a test előre megmozdul. Ez egy túlterhelt izomcsoport aminek egy túrázás még nagyobb erőltetést fog jelenteni.

A lábszár legaktívabb izomcsoportja a vádli, aminek a terhelése függ az adott emelkedőtől és a testsúlytól is. Minél meredekebb az emelkedő annál aktívabb lesz a vádli.

A farizmok feladata, hogy a törzset megtámassza a legkülönbözőbb mozgás során is. A lábakat is stabilizálja.

Aktív szerepe van még a csípőizmoknak is. Nagyon fontos szerepe van a gerinc alsó szakaszának a munkájában. Ez felel a lépések által létrejött becsapódás elnyeléséért.

A gerinc körüli izmok minden olyan szituációban működésbe jönnek amikor, az egyensúlyi helyzet bizonytalan és túrázás közben elég gyakran megesik.

A kar folyamatos mozgatásával sokkal jobban használatban vannak a vállöv és a kar izmai pedig alapvetően az alsó végtagok vannak terhelés alatt.

Azért fontos a nyújtás, mert hozzájárul az egészséges és rugalmas izomzat kialakulásához és a sérülések kockázatát is csökkentik. Minden nyújtást tarts legalább 20 másodpercig és fokozatosan növeld a nyújtást. Hogy hatásosabban ellazítsd az izmaidat, ajánljuk a Kapsamax Extra balzsamot mivel a fő hatóanyag a piros paprika és a benne található kapszaicin.

Ezeket az izmokat edzed egy túrázással.