Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A vállfájdalom lehetséges okai

2021. 06. 22. 10:17:00 Veress Máté - HillVital

3 ízületből áll a vállízület, és nagy tartományban képesek mozogni. Ez nagyon sokszor az ízület stabilitásának a kárára mehet. A vállízület szokott a leggyakrabban kificamodni. 
 

A vállban sokkal ritkábban szokott ízületi kopás létrejönni, mert a váll nem tartozik a teherviselő ízületek közé mint a térd vagy a csípő.
 

Kisugározhat a vállba a nyaki gerinc kopásos elváltozása is. Ebben az esetben a fájdalom a fej mozgásával csak felerősödik.

 

Legfőképpen akkor erősödik fel ha az érintett oldal felé billented a fejedet. A vállfájdalom még akkor is erősödhet ha éjszaka a rosszabbik oldalra fekszel. Életkorok szerint többféle probléma állhat a fájdalom mögött. 20-30 éves sportolóknál egy ún. elakadási szindróma állhat a háttérben. 40-50 éves korban az ízületek között kialakult meszesedés lehet az oka a vállfájdalomnak. 50 éves kor felett sok esetben fordulhat elő izomszakadás ami ugyancsak vállfájdalommal jár.

Egy esetleg izomfájdalom a vállban kialakulhat a túlzott fizikai munkától és sporttevékenységtől is. Ilyenkor pihentetni kell és ajánlott egyes gyógynövényes balzsamok használata is.

Az 50-60 évesek körében nagyon gyakori az úgynevezett befagyott váll szindróma is. Ez a betegség nagyon erős vállfájdalommal jár, ám a fájdalom pontos helyét nem lehet meghatározni. A mozgások az idő haladtával egyre beszűkülnek.

Egy egyszerű vállficam is állhat a vállfájdalom mögött. Ez sérülés miatt szokott kialakulni. Ilyenkor az ízületi tokon kívül észrevehetően lehet tapintani a fájdalmas duzzanatot. Ha ez nincs kezelve, akkor később a felső végtag zsibbadása is létrejöhet.

A fentebb említett gyógynövényes balzsamok mellett érdemes még a masszázs alkalmazása és gyógytorna is. Ha nem múlik el a probléma néhány hét alatt, akkor érdemes egy orvosnak megmutatni mindenképpen.

Izomfájdalom vállban