A fahéj a hűvösebb időszakok, főleg a tél egyik kedvelt fűszere, azonban a karácsonyt idéző aromája mellett igen sok jótékony hatással is rendelkezik.
A fahéjat a középkorban a krónikus köhögés és az ízületi gyulladás ellenszerének tartották. Az elmúlt évtizedekben pedig több tudományos kísérlet is bizonyította az egészségre gyakorolt kedvező hatását.
A legtöbb elvégzett tanulmány a fahéj vércukorszint-szabályzó hatásával foglalkozott.
Ha magas szénhidráttartalmú ételbe fahéjat teszünk, akkor azzal segíthetünk kiegyensúlyozni azokat a hatásokat, melyet a cukros ételek a szervezetünkben okoznak. Röviden, ha magas szénhidráttartalmú étel, fahéjjal fogyasztunk, akkor nem fog annyira hirtelen emelkedést okozni a vércukorszintben.
Egy másik kutatás a fahéjkivonatot tartalmazó étrendkiegészítóket vizsgálta, melyből arra a következtetésre jutottak, hogy ennek a szedésével jelentősen csökkenthető a cukorbetegség és a vele összefüggésben lévő betegségek kockázatának a kialakulása. Ez azért van, mert a fahéjnak köszönhetően javul az inzulinválasz.
A vércukorszintre gyakorolt jótékony hatása mellett, meg kell említeni még, hogy a vérzsírokra is igen kedvezően hat.
Ha a zsírdús ételeket fahéjjal együtt fogyasszuk, akkor nem figyelhető meg a vér trigliceridszintjánek az emelkedése. Ez pedig az jelenti, hogy a károsodást okozó plakkok kialakulásának az esélye csökken. Az agyat érintő betegségek (Alzheimer-kór) tüneteinek kezelésében is hatásos lehet a fahéjkivonat.
A fahéj jótékony hatásai között az is megemlíthető, hogy képes csökkenteni a vércukorszintet, ezért jól alkalmazhatjuk a diabéteszes diétában.
Akár napi 120-360 milligramm fahéj fogyasztása már 3 hónap után jelentős változást hozhat. Nagyon oda kell figyelni az adagolásra, ugyanis a túl sok fahéj már nem egészséges. A vércukorszint mellett a magas vérnyomást is leküzdhetjük a segítségével. Tele van antioxidánsokkal, és ezek pedig felszámolják a szervezetben a szabadgyököket. Nagyon fontos, hogy csakis észszerűen fogyasszuk, ugyanis nagy mennyiségben károkat okozhat a szervezetben.