Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

10 jel ami arra utal, hogy testednek jódra van szüksége!

2024. 02. 08. 19:12:00 hillvital.hu

 

A jód egy ásványi anyag, kulcskomponense a tiroxin nevű hormonnak, amelyet a pajzsmirigyünk választ el. A jódhiány tünetei egészen szerteágazóak lehetnek és mindegyik a pajzsmirigy alulműködésével és a szükséges hormon alacsony szintjével függ össze.


Ha a következőket tapasztalod, érdemes elmenned kivizsgálásra.

 

1. Haj és bőrproblémák

A viszkető bőr és a túlzott hajhullás egyik jele lehet annak, hogy több jódra van szükséged. Segít a bőr hidratáltságának megőrzésében, a hegek gyógyulásában és a ráncok megjelenésének késleltetésében is.

 

2. Hideg tűrőképesség csökkenése

Nincs különösebben hideg a környezetedben, te mégis becsavarod magad egy plédbe? Mások pólóban mászkálnak, de te arra panaszkodsz, hogy fázol? Lehetséges, hogy jódhiányod van, mivel lelassult az anyagcseréd.

 

3. Indokolatlan súlygyarapodás

Jódhiány miatt a lassult anyagcserének van egy sokkal zavaróbb tünete is, ez pedig a hízás. Ilyenkor a szervezet sokkal kevesebb kalóriát használ fel, még akkor is, ha nem változtatunk az étkezési szokásunkon.

indokolatlan súlygyarapodás a nem megfelelő anyagcsere miatt is lehet, ami pedig jódhiányra vezethető vissza

indokolatlan súlygyarapodás a nem megfelelő anyagcsere miatt is lehet, ami pedig jódhiányra vezethető vissza

 

4. Fáradtság és gyengeség 

Tanulmányok bizonyítják, hogy a pajzsmirigygonddal küzdő emberek 88%-nál jelentkezik ez a tünet. Ha azt tapasztalod, hogy sokkal jobban elfáradsz egy olyan tevékenységben, amely eddig meg sem kottyant és eleget alszol, akkor érdemes a jódhiányra gyanakodni

 

5. Tanulási nehézségek, memória gondok

Egy tanulmány szerint azok, akinek alacsonyabb a tiroxin szintjük, kisebb a hippokampuszuk. Ez az agynak azon területe, amely a hosszú távú memória szabályozásáért felelős. Ezért van az, hogy a jódhiányos személyek nehezebben tanulnak és az emlékezésükkel is gondok vannak.

 

6. Depresszió és szorongás 

Sokan azt hiszik, hogy a depresszió és a szorongás kizárólag pszichológiai hátterű lehet, azonban ez nem igaz. Tudományosan bizonyított, a pajzsmirigyproblémák és ezen állapotok közötti kapcsolat. Ha hasonlót tapasztalsz, jusson eszedbe, hogy ez is állhat a dolog mögött.

A depresszió pajzsmirigy problémára is utalhat

a depresszió pajzsmirigy problémára is utalhat

 

7. Duzzadt nyak

Az egyik leggyakoribb tünet. Ezt golyvának szokták hívni, ilyenkor a pajzsmirigy abnormálisan naggyá növekszik. Amikor nincs elég jód a szervezetben, akkor a pajzsmirigy ezzel a növekedéssel igyekszik a hormontermelését növelni.

 

8. Terhességgel kapcsolatos gondok

A méhben növekvő baba számára kifejezetten fontos a megfelelő jódbevitel és a pajzsmirigy hormon normális szintje. Ha ez alacsony, az negatívan hat a magzat agyi fejlődésére és intelligenciájára. A jódhiánnyal a vetélés és halva születés rizikója is nő.

 

9. Alacsony szívverés

A jódhiány szívműködési zavarokkal is összefügg, hogy pontosabbak legyünk, hatására lassul a szívverés, alacsonyabb lesz a normál pulzusnál. Ilyenkor akár kába is lehet az illető és ájulás is felléphet.

jódhiány miatt csökken a pulzus is

jódhiány miatt alacsonyabb lehet a pulzus is

 

10. Székrekedés 

A lassult anyagcserével együtt az emésztőrendszeri aktivitások is csökkenek, ezért akár székrekedés is kialakulhat. Érdemes utánanézni a jódszintnek, ha semmi más nem oldja meg ezt a problémát.

 

Nagyon fontos, hogy elegendő jódot fogyasszunk élelmiszerekkel, mint például jódozott sóval, tengeri halakkal, herkentyűkkel, sushival, algával, étrendkiegészítővel. A HillVital Multivitamin por, a napi jódbevitel 100%-át fedezi!