Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Miért is egészséges annyira a kakaópor?

A kakaó vagyis a kakaófa a mályvafélék családjába tartozik. Ez a trópusi növény Dél- és Közép-Amerikában őshonos. A bennszülöttek már régóta ismerik a kakaófát. 
 

A fogyasztása egészen a maja kultúráig vezethető vissza. A kakaófa termése a kakaóbab és nagyon sokféleképpen használják az élelmiszeriparban. Készítenek belőle csokoládét, kakaóport és kakaóvajat is.
A kakaó tartalmaz kalciumot, rezet, folátot, nátriumot, mangánt, káliumot, cinket, niacint, K-vitamint és rostokat is. Tartalmaz cserzőanyagokat, fehérjét, aminosavakat és keményítőt is.
Nagyon sok magnéziumot tartalmaz a kakaópor. A magnézium nagyon fontos az anyagcsere működéséhez, ezzel alakíthatod energiává a tápanyagokat. Segít szabályozni az ideg és izomműködést. A véralvadásban is szerepe van és szerepet játszik a csontok és a fogak felépítésében. Ha nincs elegendő magnézium a szervezetben, akkor kialakulhat magas vérnyomás és a szívműködés is szabálytalanná válhat. 

Sokkal szilárdabbak lesznek tőle a csontok, jobb lesz tőle zsíranyagcsere. A rendszeres fogyasztásával lehetséges vele csökkenteni a vérnyomást. A flavonoid tartalmának köszönhetően megelőzhetőek vele a különböző bélrendszeri daganatok. Sok antioxidánst tartalmaz, ezért megelőzhetőek vele a krónikus betegségek, a stroke, a daganatok és a szív- és érrendszeri problémák. A stressz által okozott betegségek kivédhetőek vele. Javítja az ásványi anyagok biológiai hozzáférhetőségét.

Egyes kutatások felfedezést vettek észre a kakaó fogyasztás és az agy vérkeringésének fokozása között. A kakaóban egy olyan alkaloid található ami boldogságérzetet és elégedettséget okoz. A kakaópor serkenti a mentális aktivitást. Kifejezetten ajánlott vizsgaidőszak idején valamint stresszes helyzetekben. A kakaó csökkenti a vérrögök képződésének az esélyét.

Gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik és a vér koleszterinszintjét is egészségesen tartja. Rostot is tartalmaz ezzel pedig hozzájárul az egészséges bélműködéséhez.  Tejcsokoládé helyett érdemes inkább étcsokoládét választani.
Kakaópor hatása