Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Kalciumban gazdag zöldségekkel a csontritkulás ellen

2019. 12. 05. 08:45:00 Veress Máté - HillVital

A csontritkulás megelőzésében létfontosságú a megfelelő mennyiségű kalcium bevitele.

Természetesen nem csak a zöldségekben, hanem a tejtermékekben, halakban, gyümölcsökben és egyéb élelmiszerekben is található, kisebb-nagyobb mértékben kalcium. A zöldségek azonban a legegészségesebb élelmiszerek, ezért most ezen keresztül közelítjük meg a kalcium tartalom kérdését.

Kalciumban gazdag zöldségek

Most a 11 legtöbb kalciumot tartalmazó, kizárólag zöldségeket gyűjtöttük össze. A szempont, ami szerint rangsoroltuk őket természetesen a kalcium tartalom volt. A zöldségek mennyiségét pedig egységesen 100 grammban határoztuk meg.

Gomba

Az egyes gombafajok között ugyan valamennyire eltérhet a kalcium tartalom, de nagyjából egyezik az arány. A legmagasabb mért eredmény a csiperkegombánál volt jelen, ami nem csak ennek köszönhetően az egyik legkedveltebb gombaféle. 100 gramm gombában kb. 200 mg kalcium található meg. Így toronymagasan vezeti a kalciumot tartalmazó zöldségek mezőnyét.

Fejes káposzta

A fejes káposztánál mindenféleképpen meg kell jegyezni, hogy a mért legnagyobb értékek, nem a nyers, hanem a főtt változatban találhatók meg. Természetesen nyers állapotában sem elhanyagolható a kalcium tartalom. 100 gramm fejes káposztából, így akár 160 mg kalcium is nyerhető a szervezet számára.

Brokkoli

A brokkoli nem hiába a szülők egyik kedvence, amit a gyerekek mégsem szívesen fogyasztanak. Pedig az egészséges csontokra minden gyereknek szüksége van. Gyerekkorban lehet a legjobban felvértezni a csontokat a csontritkulás kialakulása ellen, így fontos lenne, hogy ebben a korban is fogyasszunk zöldséget, kalciumban gazdag zöldséget. 100 gramm brokkoli 113 mg kalciumhoz juttatja a szervezetet.  

Csicseriborsó

A hüvelyesek rendjébe tartozó csicseriborsó kalcium tartalom terén megelőzi a sokak által kedvelt zöldborsót és babot is. Íme tehát egy ok, a sok közül, amiért érdemes fogyasztani, ezt a kissé elhanyagolt zöldségfélét is. 100 gramm csicseriborsóban 110 mg kalcium található meg.

Fehér bab

Itt van a következő zöldség a hüvelyesek rendjéből. Ha valaki ragaszkodik a babfélékhez, akkor ne zöldbabot, vagy tarkababot használjon, hanem fehér babot. Ebben ugyanis lényegesen több a kalcium, mint a többi fajtában. Nem csak főzelékbe kiváló, hanem levesekbe, vagy akár salátákba is megállja a helyét. 100 gramm fehér bab pedig 105 mg kalciummal gazdagítja a szervezetet.

Póréhagyma

Megint egy olyan zöldséggel állunk szemben, amit a többi hagymaféléhez képest elhanyagolnak mind nyers változatban, mind a főzés során. A legnépszerűbb hagymafajták: a vöröshagyma, a lilahagyma, de még az újhagyma sem veszi fel a versenyt a póréhagyma csontokra gyakorolt jótékony hatásával. Úgy próbáld ki, hogy 100 gramm póréhagyma 87 mg kalciumot tartalmaz.
 

Kálciumban gazdag ételek.